Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2013 12:05 - Йовчев се оля
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 2408 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 15.12.2013 13:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Оливането е типично състояние на хората, преминаващи безпроблемно от партия в партия и от време на време работещи само от невинно-експертен професионализъм за добрата стара БСП. Някога Красимир Премянов се оливаше, после се оливаше пак, накрая беше просто Премянов. Да не говорим за отново изгряващия Румен Гечев. Сега се оливат Вигенин, Чобанов, Орешарски и, за да не изреждам практически целия кабинет, олива се Йовчев. Мисля, че вече можем да го наречем Йовчарското куче на режима.

Този голям професионалист (доскоро съветник на президента), този експерт на сигурността, който има изключителен подход към справянето с имиграцията (какво справяне?), та, Йовчарското куче на режима не знае нито какво прави, нито как го прави, когато стане дума за протести.

Вчера вечерта, събота, 14 декември, течеше протестът пред Народното събрание. Шествието на гражданите и студентите мина от Министерския съвет до паметника на Цар Освободител със запалени факли (ефектна гледка между 18:40 и 19:00). Факлите после бяха хвърлени през предното заграждение на Парламента (никой да не се притеснява: няма пострадали полицаи, нито пък сградата е съсипана. Но пък езикът на протеста става все по-нетърпелив, а и зимата напредва). Самите предни заграждения вече приличат на изкорубени ламарини, каквито са. В този момент никой не се опита да спре протестиращите. Някакъв безизразен глас от една жандармерийска кола Iveco нареждаше вяли предупреждения против нарушаването на "обществения ред", посрещани с присмех. Бутафория на бдителност от уморени милиционери под заповедите на кариеристични "професионалисти". Полицаите за кой ли път открито си говорят с протестиращите, че трябва да дойдат повече хора, които просто да принудят началниците да дадат заповед за изтегляне от площада.

След 19:20 част от протестиращите отидоха към дясната, по-слаба страна на загражденията откъм градинката на свети Климент (това са старите бели прегради, заварени как да е и лесно превръщащи се на куп старо желязо). Издърпаха две-три от тях навън под носа на полицията, на която й отне известно време да реагира. Някой си старши инспектор Муйров ("от София", както се представи) се опитваше да заплашва протестиращите с арести и се правеше на ни чул, ни видял, когато подопечните му от "Охранителна полиция" удряха през пръстите, включително и с палки. Поне двама души бяха задържани и поне двама души бяха жестоко бити. Един от тях най-вероятно е Георги Драганов, който беше ритан многократно, включително след като беше съборен на земята и може би включително по лицето (според две различни сведения на очевидци).

Може би тук е мястото да припомня на по-критично настроените, че насилието винаги е провокирано от полицията, командувана по определено неразумен начин. Изключително нелепо е да се сочат с пръст протестиращите с пръст и да се твърди, че те са някакви хулигани (видяхме истинските хулигани по зле организираните мероприятия на БСП, ДПС, Атака, ГЕРБ и Бареков). Нормално е, че търпението на нормалните хора се изчерпва при очевидно безпринципното поведение на "органите". Университетските преподаватели с основание прогнозират засилване на протестите и промяната на мирния им характер. След шест месеца правителствени оглушки, партийни лъжи и милиционерско безхаберие, колебаещо се между байтошовски размахвания на пръст, незаконни блокади и сопаджийство това би било съвсем естествено.

Към 19:45 дърпането на загражденията престана - не от умора на протестиращите, просто преградите са вързани помежду си. Накрая, отново с доста презрителни реплики, протестиращите даже сами ритаха загражденията обратно към Народното събрание, за да "помогнели" на полицията. Пародия на охрана и изтъняващо търпение на площада.

Докато балът с каски започна тактическите си упражнения, водейки едва сега още униформени по Шишман и излизайки от загражденията покрай БАН (пак едва сега), на протестиращите започна да им става скучно. За забавлението им се погрижи самото Йовчарско куче на режима: няколко души в протеста получиха SMS-и от приятели, че министърът е седнал, цитирам "да пие" в ресторанта на Клуба на архитектите на ул. Кракра. При това с Данчо Ментата (ама че гнусно). Студентите се организираха много бързо и тихо към 20:20. Докато повечето хора на площада дюдюкаха по полицията, студентите, уж прибирайки се в Ректората през градинката, тръгнаха по Шипка, стигнаха Клуба, влязоха вътре и освиркаха министъра (с което, допускам, му прекъснаха глътката). Десетината охранители от НСО заключиха вътрешните врати на ресторанта и повикаха полицията. Повечето протестиращи обаче вече знаеха какво става и се събраха на Кракра и Шипка, а някои заобиколиха по Сан Стефано, за да не се измъкне прекалено лесно Йовчарското куче през задния вход (какъвто, впрочем, е обичаят на министър-председателя му). В края на краищата министърът остана блокиран в ресторанта поне докъм 22:00. Полицията не беше на себе си от професионализъм и организираност, извършвайки чудеса на тактическата мисъл. Докато протестиращите замеряха полицаите с яйца, последните се опитваха да изгонят вечерящите в ресторанта с нещо като недодялана учтивост, същевременно ту чичковски приканвайки, ту ритайки и доста махленски псувайки студентите в двора. Без особен успех, трябва да кажа. Повечето хора, излизащи от ресторанта спираха да проговорят с протестиращите и всъщност да ги поздравят. Някои дори останаха на улицата. Междувременно част от протестиращите наблюдаваха и входовете на Crystal Palace откъм Шипка и Чешкия клуб откъм Кракра. Сцената беше примитивно комична и много напомняше за абсурдния "професионализъм" на НСО при блокирането на пътя на министър-председателския джип това лято. Това е "професионализъм" от типа "Гошо! Тошо! Чекай! Тука!", при който възрастни мъже в официални костюми или в безформени униформи залягат с пуфтене по храстите. Милиционерска школовка в чистия й блясък.

Да не говорим колко колегиално, професионално и отговорно, та дори и просто рационално е да седнеш да разпускаш в събота вечер на две преки от мястото, където колегите ти криво-ляво се опитват да контролират разгневени хора. Или може би Клубът на архитектите трябва да се прекръсти на "Съботен щаб на Народната милиция"? Но да не очакваме прекалено много от хора като Цецо Конецо, Миков Интеуигента и Йовчарското куче. Дори Биещото сърце на Партията има своите малки слабости. Интересно - кога ли и на полицията окончателно ще й писне от подобни шефове?




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mglishev - Със закъснение
17.12.2013 17:17
разбрах и за ареста, фалшивите обвинения и пълните лъжи по адрес на Александър Кирицов, един от най-свестните хора в Ректората. Няма какво да си говорим - цялата скапана машинария на измамите е впрегната срещу честни личности.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624949
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата