Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2014 11:56 - Оста Киев-София-Истанбул
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 2095 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Разбира се, че няма такава ос, всеки народ води сам своята борба за справедливост. Но има симпатия между киевчани, цариградчани и софиянци, които си пращат честитки с хаштагове. Нормалните хора не могат да търпят мафии на власт. Ердоган, Янукович и нашата корпоративно-търговска банДа на практика са еднакви. Е, да, Ердоган не обслужва Русия открито, за разлика от Янукович и тукашния триумвират. 

В Украйна вече има поне трима загинали протестиращи - двама застреляни и един вероятно "случайно" паднал от покрива на сграда. В Турция имаше миналото лято. Ако си припомним протестите срещу ГЕРБ и монополите отпреди година у нас - и в България вече има загинали - хора, които не издържаха на бедността, несправедливостта и безизходицата и сами си посегнаха. Един човек беше умрял от сърдечен удар в ръцете на полицията през 2009, когато алкохоликът Миков беше заповядал на жандармеристите да бият протестиращи. Вероятно и загиналите в трите страни са платени соросоиди. Или неуравновесени, луди, идиоти, кретени, които не ги е срам от почернени семейства и не са помислили за имиджа на клета майка България... на такива приказки можем да се наслушаме лесно от страна на разни партийни циници. 

Оказва се, че не сме сами нито в пространството, нито във времето. Заедно с нас срещу руските поплъзновения сега се борят и украинците. А и цялата история на недоволствата в България от 1989 насам е една и съща - винаги срещу мафиотските прокремълски метастази на съветоидните ДС и БКП. Просто е. 

Няма защо да си стоим по къщите: примерът на Киев е заразителен и вдъхновяващ. Там хората рискуват много и се борят за много. Не играят на дребно. Ние, също като тях, рискуваме да се върнем под крилото на Москва и да загубим контакт със свободната част от света. Рискуваме вечна бедност, фалшива свобода, икономическа зависимост, мутрокрация, ступор и вечна ориенталска корупция без възможност за собствена инициатива или развитие. 

През последните дни след позорното дансаджийско съсипване на студентското протестно движение в София имаше смислени протестни акции - първо пред МВР по повод полицейския произвол и по-късно пред Съдебната палата по повод пореадния театър с Христо Бисеров. Разбира се, протестите бяха отразени само от независими журналисти, а полицията се държа истерично при първия и безпомощно при втория. Очевидно е, че има смисъл да се провеждат максимално голям брой малки неочаквани демонстрации на различни места в различно време и с различен фокус. Вероятно тези действия ще продължат. 

Междувременно властта започва да се клати. Сидеров, човекът със златния глас, който обиди няколко пъти съюзническа Франция, прекали с кокаина и наглостта, така че му се налага да се държи като Бисеров и да търси пътища към измъкване от наказателна отговорност (вероятно предупреден от партньори и съюзници, популистки твърди, че сам предлага имунитета си). 

Кристиян Вигенин, това посмешище в министерско кресло, което не знае как да отговори и на един по-неприятен въпрос, реагира крайно недостатъчно и неуместно на грубата външнополитическа изцепка на БСП с подкрепата за сирийския тиран Асад - и в резултат сега е възможно Станишев и да не остане лидер на европейските социалисти. А идват евроизбори...

Новите монополни закони предизвикват поредни недоволства у традиционно малобройните, но все по-сплотени и гласовити природозащитници у нас (всеки път ми е приятно да припомня, че всички промени в България са започнали с природозащитнчески демонстрации). Този път заради нови незаконни проекти в Странджа. 

Бавните рефлекси на българите се поразбуждат, когато стане дума за насъщния и въпреки погубните заеми тютюноработниците от Харманли и корабостроителите от Бургас се превръщат в поредна тема табу за 42-то "Народно" събрание, което продължава да си стои оградено за всеки случай срещу народната любов. А мегдувременно сивият кардинал на правителството Станишев ходи по токшоута, за да прикрива гафовете с нищонеказване и желязна физиономия. 

Монополистът LaFka на мама Ирен и детето Делян си служи с груби методи за премахване на всички други фирми, продаващи вестници из страната, но същевременно се разпространяват призиви за бойкот на оранжевите будки, а тук-там из България вече започват и погроми срещу тях. Което никак не е за учудване. 

Дори Русия, която трябва да действа на много фронтове, размахва пръст на БСП с раздвижването на своя резервен човек Първанов (нашият любимец Гоце). Грешките станаха прекалено много, а хубавото засега време може и да спестява по някой лев от сметките за парно, но и би могло да изкара повече недоволни навън. Вече не може да се поддържа илюзията, че някой си там бил подкрепял управлението в този му вид. Дори т. нар. "контрапротестиращи" изчезнаха някъде, докато упорита група нормални хора продължава да поддържа вече традиционното за столицата протестно шествие. 

Вероятно е въпрос на време протестните форми да станат повече на брой и нарастващо по-малко учтиви от досегашните. Правителството и цялото 42-о "Народно" събрание трябва да си вървят час по-скоро и никога да не се връщат, ако не искат паветата да полетят право към главите им.



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8651741
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5672
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата