Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2014 03:46 - Прав ли е Хенри Кисинджър за кримската криза
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 4715 Коментари: 7 Гласове:
5

Последна промяна: 07.03.2014 04:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Кисинджър: "Как ще завърши украинската криза


Няма как да приема позицията на стария държавен секретар за украинския сценарий, макар че тя не е лишена от основание (и почива на огромен опит). Позволявам си да смятам, че е възможно да се избегне голяма конфронтация в Източна Европа, при това без Украйна да става някакъв невъзможен "мост" между Русия и държавите в НАТО. Чърчил би имал съвсем различна позиция спрямо агресора; докато днес Кисинджър се изказва като малко по-спокоен последовател на Чембърлейн. Това е духът на Мюнхен. А с подобно поведение не може да се спре агресор, както е показала историята. Страни като Украйна, Молдова и България не могат да се примирят с ролята на "мостове", когато тя означава просто малко по-бавна анексия от страна на агресора. Да си припомним държавите, които не са успели да бъдат "мостове" в 1936-1940: Австрия, Чехословакия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Финландия... Защо Хенри Кисинджър смята, че днес съдбата на Украйна би била по-различна при една по-сдържана, а всъщност нерешителна западна политика? В Грузия и Осетия мекият подход се провали. 

Ще повторя, че, разбира се, не вярвам във войната. Но смятам, че по-недвусмислена, по-ясна и по-солидарна спрямо Украйна западна политика е безкрайно належаща - и то максимално бързо. Украйна трябва незабавно да бъде приета в НАТО. Без протакания. Да, може би Крим ще трябва да бъде пожертван (в крайна сметка, не е зле, че и Саар е бил възвърнат към Германия; един casus belli по-малко, стига това да не е белег на слабост). Да, може би Украйна ще трябва да бъде разделена по етнически признак - да можеше някой някога да се бе вслушал в Уилсъновите идеи за самоопределение, днес Европа щеше да бъде далеч по-щастлива и може би нямаше да теглим поредните последици от Студената и Втората световна война. Пък и Севастопол бездруго е в руски ръце. По-разумно е да се запази Киев вместо да се разчита на оттегляне от Крим. По-полезно е за независимото бъдеще не само на Украйна, но и на страни като Молдова и България. А всъщност може би дори е справедливо (а това е най-важното, нали за това говорим през цялата тази година) и позволява изход без позор за всички участници в сегашните събития, та дори и за Путинова Русия. 

Предпочитам идеализма на Уилсън и суровата решителност на Чърчил пред тъжния, талейрановски опит за "реализъм" на Хенри Кисинджър или срамната отстъпчивост на Чембърлейн... и на Ангела Меркел. Всъщност дори подозирам, че старият републиканец Кисинджър днес използва случая, за да критикува по индиректен начин учудващо решителната политика на демократа Обама (който скоро трябваше да се извинява пред Меркел заради скандала с подслушването й от американски служби - историческа ирония във връзка с Кисинджър). Това е толкова по-странно на фона на твърдата позиция на бившия щатски държавен секретар относно Виетнам по времето на републиканския президент Никсън. Но днес Киев е почти Сайгон. А знаем как постъпва руската империя (във всичките си форми и чрез всички свои сателити) с изоставените западни съюзници в "новоосвободените" територии. Най-тревожна и отрезвяваща би била евентуална проруска радост от позицията на стария американски дипломат.

Някой може да се сети и за паралели с Корея. И за такива с Германия. Не, не е можело нито Виетнам, нито Германия, нито Корея да се превърнат в "мостове" между Русия и Запада. Няма историческа, психологическа, политическа или дори само икономическа логика, по която този сценарий, предлаган от Хенри Кисинджър, да проработи и с Украйна днес. За съжаление, разделението на страната ми се струва единственият шанс за мир в Европа: Киев в НАТО, а Симферопол - в Русия. И за да се случи това, е нужна известна американска и европейска твърдост. Това е един от малкото случаи, в които всеки европеец би трябвало да подкрепи по-скоро Дейвид Камерън, а не Ангела Меркел.





Гласувай:
10



1. aboychev - ЗА СЪС ЗАБЕЛЕЖКАТА, НЕ ПРЕДЛАГАЙТЕ ЖЕРТВАТА НА УКРАЙНА
07.03.2014 06:10
ЗАРАДИ ИЗГЛАДНЯЛАТА МЕЧКА И ЛУДИЯ МЕЧКАДАР.
МИРЪТ Е ЦЕННОСТ САМ ПО СЕБЕ СИ, НО НЕ Е ОСНОВАНИЕ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА МЕЧКА СТРЪВНИЦА И МЕЧКАДАР-СВЕТОВЕН ИДИОТ.
цитирай
2. ssvetozar - Би било много лош прецедент
07.03.2014 08:20
"Да, може би Крим ще трябва да бъде пожертван"

Би било много лош прецедент, включително и за България.
цитирай
3. mglishev - И аз смятам, че би трябвало
07.03.2014 09:28
Крим да остане с Украйна, а цяла Украйна да влезе в НАТО. Но как да стане това без война? Руската армия вече е в Крим. Какво ще накара Путин да й заповяда да се махне оттам?

Но Кисинджър препоръчва Украйна да остане цяла, а кримският местен парламент вече реши друго. Кисинджър също препоръчва Украйна да не влиза в НАТО, а да бъде "мост", неутрална държава между НАТО-вските и Русия... Само че неутралността й ще бъде уважавана от ден до пладне, както се вижда и сега. Отново опираме до въпроса - какво ще накара Путин да се махне сега от Крим? И какво ще го удържи да не повтори авантюрата утре? Това е агресор. Мюнхенският подход не помага.

А ако задържи само Крим, губи на практика цяла останала Украйна, която ще бъде защитена, само ако влезе в НАТО. И ще му се наложи да излее още милиарди в Крим - за заздравяване на връзките на полуострова с остатъка от Русия. А вече напразно изсипа 50 млрд. в Сочи. Последния път, когато Русия е харчила чак толкова, СССР се е разпаднал. Рейгън й е погодил този номер с последната оръжейна надпревара.

Затова съм на противоположната позиция спрямо Кисинджър: Украйна засега не може да запази Крим, но трябва веднага да влезе в НАТО, а Путин трябва да бъде оставен в кълчищата, в които сам нагази - нека губи пари, и то много пари.

Има шанс да настъпи ново роене на държави из Евразия и ново отслабване на Москва като преди двайсетина години.
цитирай
4. ssvetozar - Но как да стане това без война? ...
07.03.2014 18:01
mglishev написа:
Но как да стане това без война?


Студена война.
Мисля че на Запада му липсват решителни и принципни лидери. Обама е пародия на лидер.
цитирай
5. mamkamu - +
07.03.2014 18:13
Напълно съм съгласен, че Крим трябва да си отиде в Русия. Той и исторически и етнически си се намира там. Важно е от гледна точка на справедливостта и ако щеш на уилсъновия идеализъм. Същевременно е необходима твърда защита на избора на украинците, на които отдавна им е писнало от руски ботуши, танкове и голодомори. Техният избор е Европа и Европа трябва да тропне силно по масата. Проблемът обаче с всички европейски политици днес е, че те все повече се превръщат в администратори и чиновници, отколкото да бъдат наистина политици. Липсата на истински лидери днес в ЕС е голяма предпоставка Русия да си разиграва коня, както намери за добре. Грузинския пример все още е пресен... И наистина добре, че са САЩ в момента, че да карат Путин малко да се отрезви. Обама и мен ме изненада приятно.
цитирай
6. staler - глишев ако стъпиш на раменете на ...
11.03.2014 00:17
глишев ако стъпиш на раменете на некои друг помияр,например боичев,може би ще имаш шанса да цунеш кисинджър по задника.
цитирай
7. kostadin - Абе това да не ти е Косово Украйна ...
11.03.2014 10:47
Абе това да не ти е Косово
Украйна си е руска земя Ленин я прави държава в рамките на съюза ,а тъпите бандеровци сринаха паметника на основателя на държавата им.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8650531
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5672
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата