Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2014 02:01 - И пак политически ядове: от Карадере до Крим
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 1567 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
1. Любим хипарски плаж и бутилка газ

Знам, че Зелените не харесват идеята за шистовия газ и за златните концесии. Но България все пак трябва, наистина трябва да има някакви възможности да бъде независима от руската мафия. Руснаците може и да ни спестят газа, но ще ни докарат АЕЦ Белене, Южен поток и много, много сеч и застрояване. Не може да се избяга от всичко - освен добре запазена природа, ние трябва да имаме и някаква индустрия, 
защото все пак доходи са нужни. Разбира се, всичко може и трябва да става в наш интерес, а злото да е минимално. Сигурно има и други начини за доставки на газ. Така че сега се радвам на онова, което Зелените правят за Карадере. Природните и политическите каузи у нас са едни и същи. Най-големите унищожители на самата ни земя са едновременно с това и най-страшни потисници на свободите ни. А Карадере е любимо място, където веднъж ме заведе най-непукисткото гадже на света. 

---

2. Плахо успешен Президент и смело дънещ се Парламент

Президентът Плевнелиев не трябваше да ходи на закриването на Олимпиадата в Сочи, но сега пак се проявява добре с ясните си изказвания против руските военни авантюри. 

Надявам се Плевнелиев наистина да се еманципира от Борисов, защото бившият ни министър-председател не само е обикновена мутра, но и изобщо не може да мине за проевропейски, "десен" или антиевразийски водач. Борисов за пореден път страшно се изложи (или по-скоро се издаде) с днешните си заявления, че нямало нужда от европейски санкции срещу Русия. Напротив, има нужда. Защото днес е Крим, утре могат да бъдат Харков или молдовското Приднестровие, а в другиден - Естония или дори България. Борисов на практика не е опозиция и това си личи. Мястото на партията му не е в ЕНП. И проевропейските избиратели у нас трябва да го разберат. 

Дано съюзническите държави успеят да притиснат достатъчно правителството ни, така че то да не се обяви против нужните санкции срещу Русия. Ако страната ни продължи да действа като пета колона на Путин с неговите аншлуси, това ще ни струва скъпо. 

Всъщност повечето протестирали и протестиращи, каквито и да са партийните, екологичните и социалните им различия, трябва да подкрепят Плевнелиев, да притискат правителството и едновременно с това да не спират да се борят и за Карадере. 

И не забравяйте да гласувате на европейските избори!

Европа, природа и свобода. Това е страшно важно за нас. 

---

3. На кой Господ ще се молим най-сетне?

България е страна-членка в Европейския съюз и НАТО. Това значи, че Франция, Германия, Великобритания и Щатите са ни с ъ ю з н и ц и. Те имат ангажименти към нас и ние - към тях. Това е резултатът от нашия уж божем приключил "преход" от планово към пазарно стопанство. 

Русия не ни е съюзничка. Русия разцепи една своя съседна държава на две парчета и може да продължи да го прави. Нашите съюзници са гаранти не само за оцеляването най-малкото на част от свободна Украйна, но и на Молдова, и на самата България. Всеки, който защитава проруска позиция у нас, на практика работи против свободното ни придвижване из Европа и против териториалната цялост на България. 

Не, Турция не заплашва териториалната ни цялост - ние сме НАТО-вска страна. И не, сравнението с Кипър не е подходящо, защото Кипър не е бил и не е в НАТО. А колкото и несъвършенства да имат, съюзниците ни със сигурност не са заплаха за нас, както и да лъжат разни шизофренични индивиди с тик на веждата.
Нашият суверенитет е заплашен от Русия, която държи въоръжена охрана в пристанище Росенец, финансира голяма част от мафията и свързаните с нея политически лобита в България - и има огромни икономически проекти, които не могат да бъдат захранени с български ресурс, а струват скъпо. 

Русия трябва да бъде прогонена от България, дори това да значи допълнителни затруднения за няколко години. И дори да значи сблъсъци със собствената ни полиция, управлявана от нереформирани и нелустрирани кадри, зависими от руски капитали. 

Русия харчи налудничаво за Олимпиади, военни кампании и собствената си олигархия. Без външен пазар на течните си богатства, икономиката й бързо ще спре да е толкова впечатляваща и ако ние в тозимомент не сме избягали изпод сянката й, това огромно туловище отново ще се стовари върху нас. Вече се е случвало в 1990. И е било предвидимо още през 1984, ако не и по-рано. 

Вече отделен въпрос е, че България трябва да умее по-добре да си играе картите в самия Европейски съюз. 

Междувременно нашето антиевропейско Народно събрание трябва да бъде безмилостно притискано, а най-добре - съборено веднага. Миналата година ставаше въпрос за няколко постсъветски мутри на власт и въпросът беше принципен. Сега въпросът опира до това дали отново ще сме на губещата страна в поредната Студена война (дай Боже да си остане студена). България може и да не издържи на подобен крах.





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8655806
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5672
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата