Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2014 18:34 - Не виждам живот в Розово
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 4740 Коментари: 7 Гласове:
6

Последна промяна: 27.05.2022 14:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Моят днешен материал от "Петте кьошета".

Едит Пиаф твърдеше точно обратното, но явно не е стъпвала в китното българско Розово, което взе да ухае на кафяво, да ме прощавате за френския. Казвам „кафяво“ не само по обонятелно-естетически, а и по политически причини. Като се замисля, те в случая доста си приличат. Из България пълзи адски примитивна ксенофобия. 
 

Изпоплашиха ни с тия сирийци, ей. Сириецът се оказа митично чудовище, което пречи България да си е на българите (и на руснаците – руснаци ни докарайте, рускини, какви са тия мангали). Сириецът се родее с татарите, ТУРЦИТЕ, американците (вж. патрЕотичните ми дефиниции назад из сайта) и друга такава западоюжна сволоч. Лоши хора са сирийците. Отнемат териториите и работата на безработното население на Розовата долина. Впрочем, оказа се, че розите в долината били от дамаски сорт, тоест… ами, сирийски. Черна, пардон, розова неблагодарност се получи. А всъщност отново кафява. И в двата смисъла.
 

Вижте, не съм огромен любител на арабската миграция към Европа. Истината е, че споделям тревогите на покойната Ориана Фалачи по отношение бъдещето на Еврабия. Само дето в България се предполага да имаме човешкия живот за висше благо (пише го из Конституцията). Предполага се да имаме християнски ценности (даже Местан говори за тях от парламентарната трибуна, а да не говорим за унтерправославния менш Сидерчук). Предполага се, че сме исторически закърмени с човеколюбие – нали според Търновската конституция всякой роб свободен става и прочие. А пък Левски бил казал, щото в Българско всички ще са равни, без да се гледа на народност и вяра. Пък и нали уж традиционно сме си гостоприемни хора, знаем, че и чужденеца майка го е раждала… Тоест, нашият идеал би трябвало да бъде все пак човешки. Човечен. Ще си позволя даже позабравеното – хуманен идеал. Оказва се, че изобщо не сме гостоприемни. Човек като помисли – и на Йовковия „Другоселец“ не му съчувстват особено.
 

Със или без арабска миграция към Европа, в Сирия се води гражданска война. Хиляди хора бягат насам (това в известен смисъл говори добре за Стария континент, макар и да е тревожно). Минават и през България. Някои се забавят тук. Търсят работа, търсят жилище, медицинска помощ, училища за децата си. Всъщност търсят онова, което и ние бихме търсили, ако, да не дава Господ, утре на Путин му хрумне, че Варна е нов Севастопол.
 

И как се справя България с това положение? Точно никак. Правителството беше адски изненадано от бежанската вълна (която и не е чак толкова голяма, защото не е като у нас да са дошли стотици хиляди хора). По същия начин Столичната община винаги се изненадва от идването на зимата. За около година правителството не създаде никакви човешки условия за мигрантите. Да не говоря за прехваления „професионализъм“ на вътрешния министър Йовчев, това достолепно пате в кълчища. В последните дни Human Rights" Watch дори съобщава за жестокости от страна на българските гранични служби срещу имигрантите. И не, това не са просто някакви си там еврогейски лъжи, защото просто няма как да се съгласуват информациите на сирийци, малийци, йорданци и т. н.
 

И в тези сведения нищо чудно – та това правителство не може да се справи с рутинни задачи като осигуряване на нормален климат за собственото ни образование, здравеопазване и бизнес, та за чужденците ли ще се загрижи. Некомпетентността, безчовечността и корупцията на българските власти не будят учудване, а само отвращение. Българската бюрократщина е печално известна. Това, което е още по-обезпокоително, е съвсем друго.
 

Става дума за бездушието на самите български граждани. Облъчвани от десетилетия ура-патриотарщина от национал-комунистически тип, страшно много хора у нас мислят пълни глупости за т. нар. „възродителен“ процес и го оправдават с лъжите на старата Татова пропаганда. Всички мюсюлмани, араби, смугли или най-общо по-югоизточно живеещи хора се оказват „турчоля“ и „резняци“. Сирийските бежанци, прогонени от село Розово, са не само три нещастни семейства, на които дължим извинение; те се оказват и симптом на тежка, просташка, зловредна ксенофобия. Историята сочи, че подобни извращения лесно се превръщат в система. 
 

След края на национал-комунистическия период (примерно от 70-те до 1989), в нова, демократична, предполагаемо християнска и европейска България започна да се възобновява някакъв старомоден и трогателен, във всеки случай автентичен патриотизъм. Това беше по-скоро позитивно явление. Но постепенното ченгеджийско опростачване на ВМРО, нарояването на разни отново ченгеджийски псевдонационалистически организацийки с инак популистко-левичарски уклон и особено появата на кресливата и също ченгеджийска партия АТАКА превърнаха патриотизма в бомба със закъснител. България имаше късмет да се отърве от „голямата екскурзия“ и от периода на югославските войни без кървав конфликт. Но нагнетяването на кресливия ченгеджийски псевдонационализъм става все по-опасно и безотговорно, да не говоря вече за безчовечността му. Нормалната човешка чувствителност, нормалното отношение към бежанеца, съседа или дори просто към чужденеца като към същество от плът и кръв като самите нас, се изгуби някъде. Беше едновременно трогателно и стряскащо, когато младо момиче от село Розово все пак каза, че и сирийските бежанци имат деца, че са хора, а не някакви изроди... докато собствената майка на същото момиче изливаше огън и жупел по главите на нещастните хора. 
 

Повечето българи се оказват озлобени към чужденеца (ако той, естествено, не е свещен руснак). Циганинът е лош, защото е циганин, тоест краде и мирише. Собствените ни външни клозети нямат никакво значение, разбира се. Турчинът е лош, защото е турчин, тоест поробител и „резняк“. Сирецът е лош, защото и той по някакъв начин е „турчин“ (нищо че много сирийци са християни, при това често – редовно практикуващи, за разлика от новоизлюпените православни атеисти у нас). Лош е и западният бизнесмен или турист, защото е западен, тоест си е мил краката, сиреч сто на сто е еврогей – но поне могат могат да му се вземат пари, нали така. Някой правилно отбеляза, че и омразата срещу страшните сирийци лесно може да бъде преглътната, ако бяха, да речем, богати катарски инвеститори. Дори за неонацисти не ставаме, защото твърде много ни пука дали можем да изскубнем някоя стотинка от инак злия чужденец. Има ли пари – наш човек е. Няма ли – да си ходи. След този извод става срамно човек да се нарича българин. Толкова по въпроса за величието на духа у най-древния народ в Европа...
 

Добър може да бъде само българинът (при все че съседи често се сбиват за дреболии) и руснакът, който е полубог. Нещата силно заприличват на черносотничество. Другояче казано – на благодатна почва за обикновен неонацизъм, пардон, нека използвам модното „фашизъм“. Само дето „фашисти“ се оказват охотно гласоподаващите за БСП, АТАКА и прочие политически сили, които успешно съчетават национализма с кресльовщината и обещанията за бой по малцинствата, унижения за чужденците и безплатно кисело мляко. Добре дошли в 1933. Само дето Райхът се оказва не немски, а някакво хилаво българско Райхченце. Розово едно такова. С дамаска роза, закичена зад ухото, с кафява ризка, а може би и с кафяви гащи. Страхливо бдящо над бурканите със свинско, че не се знае дали „резняците“ няма да изядат точно свинското. И после – бедността не била порок? Порок е - и то страшен. Води до глухота, безчовечност, страх и позорни действия.
 

Всичко това наистина е смешно, но е и много плашещо. Утре всеобщата обоначена страхливост на гньетащите национал-социализъм розови кафяворизци може трайно да разклати принадлежността ни към по-нормалната част от света (говоря за НАТО и Европейския съюз, разбира се). Може позорните прогонвания на чужденци, потърсили убежище в уж гостоприемната ни Родина да станат ежедневие. Може самозвани фюрерчета да превърнат срама и страха в начин на живот. Всъщност процесът вече е започнал (затова и недоумявам, когато не само разни полуправославни скотове, а и иначе разумни български евреи гласуват за неонацистката БСП). В никакъв случай не трябва да се подценява разпространяването на новата кафяво-розова чума из страната. И в това има кремълски пръст, то се знае. Което е още един повод много сериозно да се замислим кого ще пратим да представлява България в Европейския парламент – безотговорни популисти или нормални хора. Но и за много повече неща.   




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mglishev - Бакалщина,
30.04.2014 01:06
penchoan написа:
Трябва да се заяви от правителството, че сирийските бежанци са временно пребиваващи в България. След като гражданската война в Сирия свърши, те ще бъдат върнати в Сирия. Затова дума не може да става за интеграция в България.


поредната срамота.
цитирай
2. mglishev - За стотен път:
30.04.2014 12:41
podvodni написа:
Мглишев ти си невероятен олигофрен. Същите тези "бежанци" се окозват, че са от ССА и в момента се опитват да стигнат при своите кинтопредоставители - Юлъра. Обаче от Брюксел, чудно защо, нещо ма никак не ги щат, а ни съветва, не, а директно ни заповядват да си ги държим у нас.
Що не пишеш за това бе пиле?


ще трия простащините.
цитирай
3. mglishev - Това е виц, надявам се.
01.05.2014 20:33
rozatta написа:
Не българите а рептилите са озлобени кам сирииците . Май не правите разлика и вие сте облъчени , вав Розово има намесени сащества от трети вид това е истината !!!


Инак се отчайвам от интелектуалното състояние на наличните блогъри :)
цитирай
4. mglishev - Пам-парам-
04.05.2014 17:05
спам :)
цитирай
5. kostadin - Да се бяхте сетили още преди 25 го...
12.05.2014 14:57
Да се бяхте сетили още преди 25 години.От тогава цялата страна смърди от кафяви фекалии.
цитирай
6. bserafimova - Любимите думи "фашисти", "ксенофоби"...
14.05.2014 23:23
Какво да кажем за цяла Австрия, която декларира:
1. Австрия ще приеме 1000 (хиляда) бежанци.
2. Ще бъдат приемани само жени, деца и преследваните християни.
Това е ли религиозна и расова дискриминация, от същия прилежно последователски тип?

Питам се дали въобще някой си дава сметка колко са наплашени едни обикновени хорица от телевизии, журналя, политици, лъжи, скандали по големите градове, всякакви излияния, обвинения, които непрекъснато се излъчват, преповтарят до втръсване.. Смятам,че нашите анализатори и популисти доста много се упражняваха по демокрация и не знам какви още добродетели върху гърба на хората от Розово и Казанлък.....Факт е ,обаче че тъпандурите от Герб воглаве с тяхната Кристалина са дали съгласие в България да се настанят 20 000 бежанци (!) .....така че тези "елтънджоновци" от Герб - да не се правят на утрепани, а да си поемат отговорността и да кажат защо се е получило такаа ето че сега се спотайват по стар български управленски обичай.

А, да и не е лошо да гледате в Ютюб репортаж от Харманли, в който една жена с обяснява точно какви "бежанци" живеят там (от Магреба, от Афганистан, от Сирия, кюрди отвсякъде...) в луксозна почивна база, какви скандали и разправии са помежду им, от което е вдигнал ръце целия град.
Предполагам, че никой от управленците няма да поеме съответната отговорност, нито пък да се загрижи повече за т.н. "бежанци", а за бълг. граждани да не говорим.
Ако и селяните от Розово са гледали безкрай такива репортажи въобще не се учудвам от поведението им, въпреки че изгонените оттам сирийци казаха, че имало и във "фашистко" Розово селяни, които са им предложили храна.


цитирай
7. mglishev - Пред 25 години
27.05.2014 18:13
да се е сещал, който е бил пълнолетен тогава.

Колкото до фалшивите "бежанци" - да, има и такива. Което изобщо не оправдава уродството на средния българин, който пука кебапчета, седи си у дома или гласува за Бюрека и най обича да мрази бежанците, щото били "цигани".

Това, че и в Австрия са простаци, не намалява нашата диващина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624683
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата