Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2014 16:52 - Нетикет за тролове
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 3738 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 17.08.2014 16:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Да обяснявам ли какво е "нетикет"? Етикет в нета, тоест нормално поведение между събеседници във форуми и социални мрежи. Стига въведение. По темата.

Някога, в по-добрите си времена, прочутият д-р Михайлов беше написал няколко духовити реда за синята електронна Жакерия, която люто кълне и псува всеки, който не вярва в св. Иван Костов. Беше наистина забавно четиво и включваше разумния призив да не се обслужва пустотата. Оттогава изтече много вода и Интернет се промени... 

Повечко хора се сдобиха с компютри и с достъп до нета, форумите отстъпиха пред социалните мрежи и се нароиха информационни сайтове с възможности за коментари под статиите. Жакериите станаха повече от една и костовистката вече определено не е нито най-многобройна, нито най-гласовита, а да не говорим, че словесните й фриволности не могат изобщо да се сравняват с грозните залпове на червените (и герберските) тролове. Което само по себе си изисква някакво обяснение. 

Изглежда, че някогашните синкави грубияни бяха просто няколко десетки (до няколкостотин) чичета с много свободно време, които пишеха иначе приятни, но еднообразни есета за злините на комунизма и небрежно псуваха редкия прелетял социалист в ранните години на българския електронен живот. Имаше един любопитен период на развитието на този феномен, когато основна тема на караници в нета беше най-старата българска история. Синята Жакерия беше привързана било към тракийската, било към иранската хипотези за произхода на древните българи и безмилостно обругаваше тюрко-алтайската теория и самата дума "славяни" като издаващи "комуноидно" мислене. Предполагаемото древно величие на прадедите имаше някаква мистична връзка с настощите политически неуредици.

Някъде около 2004 се появи руската статия "Виртуалното око на Големия брат", която предупреждаваше за все още плахото появяване на ФСБ в либералните руски форуми - под формата на просъветско и националистическо коментарно замърсяване с еднотипни тъпотии от много акаунти с еднакви IP-та. Постепенно модата се превърна в закономерност, а тя - в утвърдена практика. И от Русия прескочи и у нас, защото БСП не спира да попива челния опит на Москва. 

"Бригадата" особено груби коментатори има винаги еднакво поведение. Задава въпроси, но игнорира отговорите им. Задава ги пак. Държи се просташки. На аргументи отвръща с: "а вие защо биете негрите". Целта е под всяка тема да се създаде впечатлението за бурно народно възмущение от либералната, демократичната или прозападната сволоч. Минаването от идейни закачки към лични обиди е автоматично. Разговор е невъзможен. Нюанси в идеите липсват. Любопитен акцент по едно време беше, че червената бригада пое щафетата в омразата към тюрко-алтайската теория, за да може да громи "турците" от национал-комунистически позиции. Но това е само странична дреболия. През 2013 г. глупостта на няколко недискретни (или технически неграмотни) червени наемници стана причина да стане публично достъпна организацията на засипването на опонентите на БСП в Мрежата с електронен боклук под формата на малоумни коментари, псувни и лъжи. Което само по себе си беше трогателен предвестник на синдрома "15/15", така типичен за склерозиращата Столетница.

След БСП на този тип война в Интернет се научи и ГЕРБ. Атака се опита също да финансира своя такава бригада груби коментатори или "тролове", но не успя. Бригадата на ГЕРБ е с относително творчески подход, защото ползва възможностите на социалните мрежи да създава нови групи и да имитира естествен и жив интерес към даден повод за благочестиво "възмущение" от "комуноидите", които петнят името на любимия вожд Борисов. Интерес към древната история почти не се наблюдава. 

Освен да изкривяват реалността с шум, различните тролски "бригади" имат за цел и да заглушават опонентите си. Понякога успяват. Няма начин човек да не се стъписа от антисемитските свинщини на коментаторите в сайта на "24 часа". Общо взето, расизмът е споделена черта на всички електронни Жакерии. 

Покрай неприятната активност на групите тролове стана, както се казва, безпощадно ясно, че българският плуралистичен рефлекс не знае как да се справи с тази инвазия на идиотизъм. Във форуми, блогове, информационни и социални страници троловете контрират всяка намеса на модератор или администратор с подигравателното: "Толкова ви е демокрацията", което означава - ама чакайте, нали сега няма цензура, има свобода на словото, значи може всичко

Ето това е урокът, който можем да вземем от по-нормалните места. В страни с отдавна установена свобода на словото има все пак някои общи правила, един минимум на добронамерен консенсус, който се спазва задължително. Тоест, например, в публични страници не може да се псува. Не може да се прибягва до лични квалификации, заплахи, искане или издаване на лични данни. Не може да се повтаря един и същи въпрос или да се повтаря теза, която вече е оборена. Потребителите се насърчават да прочетат стари коментари преди сами да напишат нещо. Всичко това създава хигиена на писането и четенето, която може да се наблюдава в, да речем, англоезични форуми, групи и страници по интереси. Ругатни и откровен боклук липсват. 

Всичко това руските и българските "тролове" описват като цензура и внушават, че е лицемерие на фалшивите демократи. Разбира се, това не е така. Има разлика между цензурата и хигиената, както и не е вярно, че демократизмът, плурализмът и свободата на словото са лишени от правила. Демокрацията не е анархия и плурализмът не е псуване, комбинирано с лъжи и повторения. Всяко общуване налага свои закономерности. Идеите нямат нужда от груба защита. Така че това, което би нарушило безметежното дебилстване из българския нет, би било само учтивото, но безкомпромисно прилагане на няколко прости хигиенни правила по отношение на потребителите. 



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Истината е,
17.08.2014 17:16
че този тип тролски набези като вид натиск са добре изчислени. Нищо не стъписва мислещия човек така, както простащината. И когато тя започва да се изсипва на талази по определен човек, той в един момент губи желание да говори.
Явно че нашето законодателство е оставило широко отворена врата за такива гаври и то със съвсем определена цел.
цитирай
2. sestra - Задължително ли е за вас
17.08.2014 19:19
да вкарвате ГЕРБ в изтъркана кремълска схема? Толкова ли не вярвате на голяма част от българите, които припознават тази партия като благонадеждна? Към въпросите ме насочиха кавичките на думата възмущение примерно. В смисъл, че възмущението от случилото се напоследък на привържениците на ГЕРБ е било проформа? Размивате факти с червена дезинформация. И се сещам за един продажен радиоводещ, използващ същите прийоми. А не биваше да го правя май...
цитирай
3. mglishev - @1-2:
17.08.2014 20:50
@angpiskova: Въпросът не е до законодателство, а до реакция. Мислещият човек не бива нито да се стъписва, нито пък да очаква простащината да се забрани със закон. Трябва просто да я трие и report-ва.

@sestra: Задълително е. Просто защото е вярно и това трябва да се осъзнае. И не, не вярвам на голяма част от българите. Колкото до Волгин, понеже той наистина не струва - знаете ли, направете най-добре един Google search на името ми и после пак може да ме сравнявате с него ;)
цитирай
4. mglishev - Ето за това говоря :)
18.08.2014 00:53
blackpredator написа:
Глишев, за кой ли път, на твоя нететикет дименсиите са Аз/ние, Пискова и &/ и останалите /тролове/.

Разбира се Вие сте висшата раса, високомерна, самовлюбена, превзета, горделива, снобска - се синоними на надменност.
Тая претенция за елитарност, по нищо не се отличава от духовноста и менталноста на известен бистришки футболист, обвита в "интелектуален" целофан.

Еле, коментара на "дружинната" ще го прескоча.
Пионерски тоталитарен мухълизъм, та дрънка...

Нететикета в блога е подвластен на Закона на Годуин.


Този коментар е отличен пример за тролщина на лична основа, проследим по писаното в постинга :)
цитирай
5. sestra - Не после пак.
19.08.2014 22:57
mglishev написа:
@angpiskova: Въпросът не е до законодателство, а до реакция. Мислещият човек не бива нито да се стъписва, нито пък да очаква простащината да се забрани със закон. Трябва просто да я трие и report-ва.

@sestra: Задълително е. Просто защото е вярно и това трябва да се осъзнае. И не, не вярвам на голяма част от българите. Колкото до Волгин, понеже той наистина не струва - знаете ли, направете най-добре един Google search на името ми и после пак може да ме сравнявате с него ;)

Именно защото ви знам добре, се смутих сама от сравнението, което ме връхлетя. Още повече, че задължително е една силно смущаваща дума. Не смятам, че е задължително да вярвам на ГЕРБ именно. Смятам го за свое право, а задълженията си оставям за професията например и в никакъв случай не ги свързвам с политика. Колкото и да ми е горчиво да гледам общия ни резултат по избори...
цитирай
6. mglishev - Вие употребихте "задължителното",
20.08.2014 03:12
аз само подхванах думата от вас :) Обяснил съм и защо смятам, че да не се вярва на ГЕРБ е задължително или, ако предпочитате, защо е важно. Естествено, че е ваше право да се доверите на когото сметнете за добре. Също така е мое право да смятам ГЕРБ и БСП за двете страни на една и съща монета.
Не крия, че симпатизирам на Реформаторите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625627
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата