Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2014 14:41 - Драконокрация за силен Вестерос!
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 3083 Коментари: 1 Гласове:
19

Последна промяна: 15.09.2014 16:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Когато не текат избори, с приятелчетата-нърдове играем настолни игри, четем и гледаме фентъзита. Така че „Игра на тронове” е станала част от личната ни култура. Според мен българските предизборни страсти силно напомнят поредицата на Мартин: същите интриги, само сексът и клането не достигат, защото лорд Бойко от Дома ГЕРБ е единственият що-годе вирилен персонаж. Ето един опит за наместване на българската действителност в реалиите на Вестерос…

 

„Зимата иде!”

Това безспорно е така. Зимата иде, идат и избори, газът, течащ по тръбите на Зимен хребет/Уинтърфел може и да спре, резерви от пшеница я има, я няма, а отвъд Вала, отбраняван от шепа НАТО-вски и украински Нощни стражи дебнат белите сибирски бродници.

 

БСП – Домът Таргариен

Старата династия е свалена от власт, но крои планове за завръщане с огън и кръв. Всички си спомнят стария крал Ерис Лудия (Пешо Дамаджаната), който искаше да насъска дракони по населението („По-добре танковете да дойдат” звучи точно като „Нека изгорят”). Някога Таргариените са се казвали БРП(к), а после БКП. Наистина са дошли на власт с дракони – крал Георги Димитров-Тарабата е нещо като техният Егон Завоевателя, довтасал в България със съветски дракон Т34. Доскорошният таргариенски принц Сергей Съсела си беше педераст и перко точно като Визерис. Изменникът на Партията – Георги Първанов по нещо прилича на принц Регар, защото се опитва да спаси неспасяемото. Сламенорусата кюстендилка Маяма засега неубедително се опитва да играе ролята на Денерис (а МихаиУ Миков пие гръцки огън в мазетата на „Позитано”). Народът пък с умиление си спомня щастливите времена на Белор Благословени, тоест на Тато, при когото имаше кебапчета на корем.

 

ГЕРБ – домът Ланистър

„Чуй моя рев!” Лорд Бойко от Кастърли Банкя наистина реве гороломно. Той и рицарят му сър Цецо все обясняват как винаги си плащат дълговете, претендират да са лъвове, но по-често режеха лентички и се проявяваха по турнири, а не на бойното поле. Все нещо доизмазват, откриват стари-нови обекти и се ползват с голям кредит в Желязната банка, но напоследък и тя нещо взе да пофалира. Браавос не е това, което беше. Общо взето, кредитът свършва, дребният лорд Симеон Дянков грабна арбалета и побягна отвъд Вала, лорд Бойко се чувства като застрелян в клозета, а лидерите на МГЕРБ изпитват непреодолимо желание да спят със сестрите си. Колкото и симпатични да са сър Томислав и сър Чобанов, рано или късно някой от тях може да се окаже кралеубиец.

 

ДПС – домът Фрей

Лорд Лютви просто подготвя червени сватби на всичките си потенциални съюзници. Цял Вестерос още разказва за гибелта на лорд Орешарски от приятелски огън (задният вход на залата явно е бил залостен). Разбира се, някой може да каже, че ДПС напомня и Дома Тирел, защото постепенно се засилва.

 

                ДСБ – домът Старк

                Северът помни, ама не си вади заключения. Някога лорд Костов беше на път да завладее цял Вестерос, но злият крал Симеон му отряза главата. Днес лорд Кънев от Кърниград се опитва да стане крал на Севера или поне Ръка на краля, но собствените му съюзници се канят да му вземат главата. Поне сър Малинов се спаси в Брюксел отвъд Тясното море…

 

                СДС – Домът Грейджой

                Старият лорд Лукарски седи горе във ветровитата зала на Пайк, почита Удавения бог (Защото е вярно, че СДС е точно като онова, дето вече е умряло и повече не може да умре) и предъвква омраза и унижения. Може би подготвя набег до Зимен хребет, но е възможно да гризне дървото.

 

 ДБГ – домът Тъли/Арин

                Абсолютно непредсказуеми. Лейди Меглена виси във високия замък Орлово гнездо, ту нещо иска, ту не й стиска. Ама дали да е в съюз със Старките, ама дали да се побратими с Ланистърите. Общо взето, амбициите й са as high as Brussels, но винаги остава излъгана и накрая може да полети от Лунната врата.

 

                Патриотите – домът Баратеон

                „Яростта е наша!”, крещи девизът на Баратеоните. Наистина, лорд Сидеров доста честичко крещи, а понякога изпада в кокаинов ступор и оставя управлението на разни Грегор Чуколовци, събирани по фитнесзалите. Или на Церсей Гаджева. Някога описвал себе си като пълен помияр, а днес – набожен последовател на Септата (и на белите бродници), лорд Сидеров вероятно ще бъде детрониран от братята си по патриотизъм, а може би и ще се срещне с глиган в гората по време на лов. Глиганът евентуално може да се окаже лорд Прасимир от Македония, който напира да завладее столицата и да седне ако не на Железния трон, то поне в Народното събрание. Вярва, че е популярен и симпатичен. За него обаче точи ножа си мрачният брат-патриот лорд Дудука, който се е обявил за единствен законен крал. Не му стигат хора, кораби, лук и сланина, особено откак лорд  Прасимир го предаде и редовните грантове от Желязната банка спряха. В този патриотичен дом кинжалите в гръб между братя, пурпурните сватби и поведение от типа крал Джофри на хероин са нещо нормално.

 

                Лорд Бейлиш – посланик Исаков

                Руският посланик върти интриги и докато другите се колят, строи бард… тоест, газопровод от Вала до Кралски пристан. Интересува го целесъобразното. Всичко друго са глупости. Заплашва рядко, но сериозно. Обича да знае, че стражата бди. И вярва, че информацията е сила.

 

                Лорд Варис – Иван Костов

                Той сякаш не прави нищо. Но всъщност слуша чуруликането на птичките и тихо се опитва да подръпва конците от тайната си кула в Драгалевци. Може би все пак го е грижа за самото кралство, може и да са му отрязани... някои възможности, но старото желание за мъст не го е напуснало…




Гласувай:
20



1. istorik - Би било прелюбопитно...
22.09.2014 13:35
... да преразкажеш това от гледна точка на "Сага за войната на разлома" и на "Междузвездни войни".

Дарт Сидериус...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8626967
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата