Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2015 07:54 - Госпожо кмет, какво правите с града ни?
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 2534 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 20.06.2015 09:05


Докато още се чудехме дали съветският паметник трябва да си иде (недвусмислено: трябва) и какво ще стане с ужасното капище на Старчев пред НДК (без разтакаване: и то като съветската грамада), София осъмна с още едно недоразумение. Разбира се, около новата скулптура на цар Самуил имаше полемика и, общо взето, се разбрахме, че е направена грозно, антиисторично и в стил умилителен мутробарок. Не че някой има нещо против самия героичен владетел (стига глупости, ние не сме идиоти, нито "задници", нито "копелета", благодаря много).

Мислехме, че ще си отдъхнем. Но не би. След дупката на бул. "Черни връх", внезапно прокапа новопостроеното метро (горе-долу както в Пловдив с повредиха едни нови-новенички фонтани). Едновременно с това Министерството на културата ни достави съмнителната радост от новината, че е отнело статута на забележителност на старата неоромантична Къща с куличката на сем. Чакърови в Горни Лозенец, недалеч от водната кула. Къщата трябвало да се разруши. Това, впрочем, май се размина, но да видим. 

Знаем, че множество красиви стари къщи в града ни са изоставени с идеята собствениците-мутри да изчакат рухването им и на тяхно място да издигнат молове. За щастие, това не се случи с Ябланджийската къща (Цеко Минев се оказа отговорна мутра и превърна сградата в красив "джентълменски клуб"). Може би няма да се случи и с изящната Къща с ягодите срещу Пето районно - ако на собственика Валентин Златев от "Лукойл" (мутра, разбира се) не бъде позволено да направи някаква "реновация" тип Лего, тоест типа скопско безобразие на Трапезица във Велико Търново. Но какво да кажем за изоставената Къща с лицето, тоест къщата на арх. Фингов на ул. "Шипка"? Или за къщата на покойната актриса Кунка Баева на ул. "Христо Смирненски"? Или за тази на Сирак Скитник на ул. "Борова гора" - истинско бижу, може би заплашено от неясен статут и безотговорен собственик на част от имота и сградата? Според Министерството на културата такива сгради вече били изгубили стойността и значението си, защото околната среда се била изменила. Не ми се иска да влизам в коментари за личните качества на министри, които биха премахнали привилегирования статут на тези и подобни ценни здания - или които биха се подписали под такава безпросветна позиция. Коментарът просто не би бил никак ласкателен. 

Нормалните, активни граждани често биват обвинявани в липса на ентусиазъм и патриотизъм, защото с еднаква безкомпромисност отхвърлят и съветската пропаганда, и мутренския неокич на недомислени статуи със съмнителна естестическа и историческа стойност. Изобщо няма смисъл да се коментират монументални недоразумения като неоезическата "Кака", тоест уж "Св. София" и "Гарибалди" с излишно надарения кон. Но май само такива граждани се интересуват от съдбата на прекрасното архитектурно наследство на София и познават красивите стари къщи, създаващи истински изискания облик на нашата, да припомня, европейска столица. 

Да навлизам ли в темата за безумното фонтанче и настилката в стил селски калдъръм по бул. "Витоша"? Неудобно стана да се живее не само в такъв абсурдно управляван град, но и между невероятните изказвания на арх. Диков и необяснимо толерираните действия и материални извержения на скулптори-връзкари и министри, излизащи рядко от "ресторантбанк" с по някоя субсидия зад гърба си. 

Но, ще кажете, това са бели кахъри на глезльовци-естети от Жълтите павета. Скъпа госпожо кмет, да Ви припомня ли, че София изгуби състезанието за столица на културата в полза на Пловдив? Честито на Пловдив, разбира се. Но колко милиона лева нереализирани ползи са това за общината? И защо ли София загуби? Дали не е защото тук цари безхаберие спрямо истинските ценности на града - и безотговорна подмяна с белези на кич и творческа безпомощност? В Пловдив хората имаха достатъчно здрав разум а изгонят Божидар Димитров. 

Госпожо кмет, в председателствания от Вас общински съвет представителите на ГЕРБ и БСП в един глас крещят и нагрубяват съветници, които си позволяват просто да Ви зададат въпроси относно бъдещето на съветския пропаганден паметник. Вие не отговаряте на въпроси, зададени Ви от Ваши колеги по време на работно заседание. Вярвате ли, госпожо кмет, че това е подобаващо поведение? 

Госпожо кмет, ясно е, че се каните да спечелите още едни избори, но това, което се случва в общината, е безобразие. Метрото се руши, булеварди пропадат. Вместо да изчистите столицата ни от позорни знаци на тоталитарното минало, Вие съдействате за напълването на града с нови бронзови боклуци. Ако толкова много харесвате новия Самуил с унгарската корона, то поне се поучете от будапещенската община как се поддържа историческият център на една, повтарям, европейска столица. Па дори и да не е на културата. Защото, да си го кажем честно - каква култура при наличието на прокажен Орфей-Робокоп и на мъртвородения "Квадрат 500"? 

Госпожо кмет, най-сетне - погрижете се за Царската градина. Погрижете се за сградата на бившия дворец (и май вече бивша Национална художествена галерия). Погрижете се за "Св. Александър Невски" - и не излизайте с коментара, че храмът не е общинска собственост, защото ще Ви отговоря, че паметникът на съветската армия пък е точно общински и е изцяло във Ваша власт и Ваша отговорност да го демонтирате. 

Госпожо кмет, недейте да допускате безобразия в Борисовата градина, по площад "Св. Александър Невски" и по бул. "Граф Игнатиев". Спестете ни материализирането на кошмарните видения на людмиложивкински мегаломани. Не ни стряскайте със светещите очи на повече бутафорни князе, ханове и кавхани - чиято и да е идеята и чиито и да са парите. Просто много се изложихте с този вид на Самуил, повярвайте. Не позволявайте издигането на паметници на историко-фантастични фикции като т. нар. "Сердикийски едикт", който никога не е съществувал. И когато нещата най-сетне опрат до възстановяването на плочите на софийските полкове, не си и помисляйте да толерирате пране на пари и употреба на евтини материали по зле замислен проект. 

Госпожо кмет, спрете да се излагате и започнете най-сетне да се грижите истински за този град. Тук все пак не е Скопие. 



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8627680
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата