Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2015 08:54 - Реформаторският блок не съществува. И реформи няма да има
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 4386 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 20.06.2015 08:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Между европейските избори на 25 май и парламентарния вот от 5 октомври 2014 имаше място за доста надежди относно моралния облик на Реформаторския блок. Говореше се за морал, за борба за конституционни промени, за принципност. После разбрахме от Лукарски, че всичко това са трикове. Цялата борба е била за сближаване с ГЕРБ, защото тази партия все пак е достатъчно популярна, та заедно с нея да може да се вземе във властта. А не беше ли споменала Меглена Кунева още преди 5 октомври, че в крайна сметка целта е именно власт? 

От поне една година насам "партньорите" в Реформаторския блок са нелоялни помежду си. Въпреки всички предупреждения и очевидни рискове те взаимно си пречеха с дребни номера на европейските избори. Не си избраха председател. Лъгаха, че ще правят национален конгрес. В крайна сметка ДБГ и СДС се превърнаха в придатък на ГЕРБ, защото г-жа Кунева просто не е държавник, а обикновен администратор, човек без визия, чиновник. На нея й дай да премята папки. Колкото до Божидар Лукарски... божичко, струва ли си изобщо да говорим за Божо Трика, за човека, който се обади от Русия, колкото да се противопостави по някакъв смешен начин на всякаква възможност за съдебна реформа? 

За мълчаливия партньор НПСД няма какво да се каже, защото не е хубаво човек да се доверява само на слухове. Но да се огледаме в ДСБ... най-голяма (всъщност не много голям в национален мащаб) партия в Блока е разделена против себе си. Вътре текат апаратни игри и спорове, които слабото ръководство на Радан Кънев не успява да потуши. Твърде зает да се чуди дали да говори остро или меко, дали днес да се хареса на министър-председателя Борисов или да му се опре по някакъв частен случай, г-н Кънев пропусна много възможности да стане истински лидер. В момента той се намира в безопасната и удобна позиция на директор на водопад. Съпредседател, а не председател на коалиция, участник в друга, по-голяма правителствующа коалиция, водач на партия, излъчила относително "звездни" министри като д-р Петър Москов и Христо Иванов, но без сам да е министър... Положението на Радан Кънев е почти за завиждане. В крайна сметка, той няма кариерата на един Борисов - не е бил главен секретар на МВР или кмет на столицата, а е почти толкова известен, при все че това не е точно очаквано за един обикновен адвокат. Само че големите очаквания за дръзки ходове и морално водачество, за които ставаше дума в 2014 г., днес вече са немислими. Докато трае сегашният състав на Народното събрание, г-н Кънев все още ще е някой. После може би ще трябва да се върне в кантората. Впрочем, това не е лоша съдба. Лошото е, че партията му не можа да предприеме никакви по-значими ходове, не се превърна в запазена марка за големи идеи и си остана квартален клуб за спомени от щастливото време на Иван Костов... но клуб, разтърсван от дребна завист, че ДПС комай стои по-близо до ГЕРБ. Съдебни реформи? Да, за това се говори. Да, май министърът на правосъдието всъщност ги иска. Но не е особено ентусиазиран да прави друго освен минимума усилия, да не кажа минимума административно помръдване, колкото да не излезе, че волята се е изпарила някъде. 

В интерес на истината, добра дума може да се каже за БЗНС. Министърът-николапетковист Ненчев има сериозна пронатовска позиция и сякаш е самотен в пронатовската си визия - разбира се, "самотен" в компанията на колегата си Даниел Митов от МВнР и на президента Плевнелиев, на когото вече почти може да се вярва, че се е еманципирал от ГЕРБ. Впрочем, върви ни с военни министри - преди г-н Ненчев, министър Шаламанов също изглеждаше доста убедителен. Трайността на г-н Митов пък показва засега полезна за България лична близост с влиятелни кръгове в Щатите. Е, добре. Това не е лошо. Но то не прави нито Блок, нито реформи. 

Наистина имаме "плаващо мнозинство" по сполучливия израз на лукавия Костов. Не стига че дъвчещите се помежду си остатъци от РБ се ревнуват заради контакта с Борисов (когото уж нямаше да крепят на всяка цена), но и групово ревнуват от ДПС. А Местан и Пеевски (и Бисеров!) всъщност работят заедно дори не тайно, а директно под носа на разсърдено-влюбените и полуразпаднали се реформатори. Не ми се и говори за срамното присъствие на НФСБ и АБВ с ченгетата и реставраторите на НРБ там. Докато Борисов и Местан преразпределят баницата, повечето плаващи отломки от т. нар. "Реформаторски блок" администрират ли администрират, пътуват до Брюксел и назад (зер сега се е паднало), малко ги е яд на ДПС, но няма какво да направят и, общо взето, са в състоянието на прелъстена и изоставена любовница, която напразно си е придавала голяма важност, а сега страда от разпад на личността. 

Междувременно банкянската версия на Берлускони обяви края на така и незапочналата съдебна реформа, остави Митов и Плевнелиев да говорят, каквото си искат, защото срещу Америка не се рита - но пък сам заяви, че с Русия сме си първи приятели и че дори "Южен поток" не е точно закрит (което трябваше да разтревожи някого, но всъщност Борисов е прав - човешкият мат"рял в България наистина е много лош). 

Всичк това нямаше да е много страшно, ако не ни се пробутваше за "стабилно", "дясно", "европейско" и дори "консервативно" - една грозна камара от лъжи, прикриващи безхаберие и корупция, изравняващи се с дебелоочието от първия мандат на Борисов. Стана точно това, което не биваше да става - нашите граждански протести бяха употребени за тотална реставрация на мафията. А именно мафията искахме да свалим. Не, не бяхме соросоиди, нито хора на Бойко, нито платени. По-лошо е: бяхме слаби, страхливи и наивни. А тези, на които се доверихме, се оказаха доста дребни кариеристи. В резултат днес нормалните хора нямат никакво политическо представителство, точно като в 2013. 

В Столичния общински съвет ГЕРБ работи заедно с БСП срещу малкото активни реформаторски съветници. Назначенията и глупостите по ГЕРБ-ерско-ДПС-арски си текат; а да не говорим за циничните снемания на обвиненията срещу Цветан Цветанов и Местан едновременно. Вниманието ни бива отклонявано със скандали на политически номади от циганските махали и кичозни щуротии в центъра на столицата. 

Реформи няма да има докато сега съществуващите партии не бъдат окончателно сменени от нови, неочаквани, невръзкарски и небарековски организации и лица в Народното събрание. А това няма да стане с чакане. Трябват нови протести. Ще се случат ли? Ето това е въпросът за няколко милиарда лева. 


Тагове:   ДПС,   БСП,   СДС,   ГЕРБ,   реформи,   ДСБ,   коалиции,   партии,   няма,   ДБГ,   РБ,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Да, бяхте употребени, измамени...
20.06.2015 09:20
Това ми беше ясно още по време на протестите... Добре е, че сте го осъзнали, макар и късно...
цитирай
2. mglishev - Обаче...
20.06.2015 09:27
mt46 написа:
Да, бяхте употребени, измамени. Това ми беше ясно още по време на протестите... Добре е, че сте го осъзнали, макар и късно...


... това не означава, че не е трябвало и не трябва да се протестира. Напротив, то просто значи, че протестите трябва да са с камъни и дърве, а не с приказки.
цитирай
3. demonwind - А къде са днес протестърите?
20.06.2015 23:22
Не им дават пари ли? Плевню иска да става еврокомисар, Сталинка - шеф на ЮНЕСКО... Докога ще търпим? Не знам за Станишев, обаче той беше най-убедителния от нашите политици (не съм комунист) относно познания по езика и други...
цитирай
4. larryone - Може да има нови протести, но дори и с ...
21.06.2015 06:31
Може да има нови протести, но дори и с камъни и дърве, резултатът ще бъде подобен. Системата за влизане в Народното Събрание е така структурирана, че да не допуска "случайни" хора. За да проведете една успешна предизборна кампания, в която хората да чуят за вас и евентуално да харесат вашата платформата, ви трябват пари. Ако се вярва на Бареков - около 1,5 млн. за депутатско място. Повечето честни и независими хора, нямат тези средства и съответно възможностите са силно ограничени - кредит от банка или заем от олигарх. Банките, на "случайни" хора, кредити в такъв размер не отпускат, а колкото до втората възможност, ако се възползвате от нея, следва краят на вашата честност и независимост и просто се превръщате в поредното копие на Бареков. Чист Параграф 22. Виж, ако си говорим за революция е друго нещо.
цитирай
5. darktales - 4. larryone
22.06.2015 01:08
Добре би било революция, но тя предполага и подмяна на целия елит до ниво среден ешелон, а тук вече останаха само тъпаци, свястната младеж просто се изнесе и продължава да се изнася.
От протести в такъв вид също няма смисъл, само се губи време и ресурс. Трябва обикновено, търпеливо партийно строителство, създаване на народна дясна партия. Буквално започвайки на комитетски и дори клетъчен принцип. Цялата история на всички СДС-та и производните им е тролене на дясното, глупост и измекярщина. Видяхме резултата. Няма смисъл дори да бъдат споменавани. Да си броят и харчат сребърниците.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624873
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата