Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2015 06:53 - Неуспехът на гражданското общество (Записки по една съдебна реформа)
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 5436 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 24.07.2015 06:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Когато на 14 юни 2013 започнаха големите протести срещу правителството и мнозинството на БСП, ДПС (и Атака), изглеждаше, че има сериозен шанс най-активната част от българските граждани да промени страната за добро. Периодът от средата на юни до началото на парламентарната ваканция в началото на август беше време на наистина сериозно надигане на София. Нощта на 23 срещу 24 юли показа, че има воля и за физическо отстояване на принципите на демокрацията и законността срещу безогледната клептокрация. Есента видя своите наистина силни моменти с първите две седмици на първата окупация на Ректората на Софийския университет и нуждата от повторно полицейско насилие в дните около 10 ноември. Общо взето, тези протести бяха силни в тези два къси интервала: 14 юни - 5 август и 23 октомври - 16 ноември 2013. Останалото не е толкова интересно. Освен това, извън София почти никой не разбра нищо - не на последно място заради правилно проведеното медийно изкривяване на събитията от страна на империята на Пеевски. 
Какво се случи?
Всичко, което се случи, беше това: няколко десетки хиляди души от и във София, хора с добро образование и даващи относително спокойствие професии, се опитаха да свалят едно корумпирано правителство и да се преборят за повече законност в управлението на България. Практически те не успяха.    Това, което остана от тези протести, беше неувереното усещане, че "няма кой да вземе властта"; то доведе до резигнация на гражданите, слаба изборна активност, съставяне на нов, още по-абсурден Парламент и завръщане на Борисов, който инак доста безславно си беше отишъл през март 2013. Вярно е, че най-активните личности се самоорганизираха в няколко групи ("Протестна мрежа" е най-известната от тях) и продължиха вече само със сигнали до институции, медийни изяви и текстове да защитават законността и интересите на страната пред една безразлична, некадърна или дори активно вредна администрация. 
Какво не се случи?
Не се случиха няколко неща. На първо място, българите масово не разбраха, че има за какво да се протестира. Корупцията, злоупотребите, обслужването на зловредните руски интереси и неумението да се работи за България в рамките на Европейския съюз не накараха повече хора да изразят недоволство (камо ли пък да го изразят по решителен начин). На второ, активната част от гражданите бързо се разочарова и отново се прибра в личните си черупки - при това с известно чувство на срам от собствения си доскорошен ентусиазъм. На трето, най-действената и самоорганизирала се част от протестиращите се изолира в своя естетическо-политически профил на наистина добре информирано малцинство - и с това пропиля всяка, макар и малка възможност реално да влияе над каквито и да е процеси в страната. "Протестна мрежа" и проекти като ДЕОС, Зелените, Move.bg, и други подобни платформи, форуми и клубове не си създадоха истински обществен авторитет. Те се задоволиха с това да бъдат известни главно в столицата, най-вече сред собствените си членове и приятелите им и да се придвижват из относителния комфорт на контактите с политици и журналисти - контакти, които създават приятно, но лъжливо усещане за значимост. Най-ироничното е, че този относителен комфорт дори невинаги е белег на рязко подобрило се материално положение (макар че в някои случаи и това стана, особено при сближаване с правителството и в частност с министър-председателя). В сянката на новия Парламент радостно се засели породата на довчерашните протестиращи, която с удоволствие зае столовете в Ганкиното кафене на многословно и безвредно политиканство. 
  Пасивната съпротива и активните престъпници
Чисто практически е интересно да се наблюдава отказът на тази най-активна част от обществото да увеличи ефективността от действията си. Както преди две години "Ранобудните студенти", така днес "Протестна мрежа" и инициативата "Правосъдие за всеки" не използват част от елементарните възможности за влияние, предлагани от съвременните технологии, контактите с медии, връзките с чужбина, възможностите за пряко говорене на улицата, йерархичната самоорганизация, солидаризирането със сродни групи и теми, формулирането и упоритото повтаряне на силни политически искания и формирането на нова обществена сила. Сякаш идейният от израза на недволство премина в желание за информираност, а не в стремеж да се упражнява влияние. Протестната интелигенция превърна политиката в обект на съзерцание. На този фон още по-силно изпъкват съвсем политическите инстинкти на ДПС чието културно влияние върху ГЕРБ, Атка и БСП е неоспоримо. Интуициите на старата БКП и ДС се превърнаха в активно и постоянно пропагандно действие: всяка идея на протестиращите беше простичко и успешно повтаряна срещу тях - шествия, плакати, лозунги, бързо организиране на събития и нови политически тела, обратни реакции и медийно покритие: културата на активните мероприятия на ДС преминаха през ДПС обратно към всички клептократични сили в България. Истинското пропагандно ноу-хау, истинският усет за публиката и улицата е в централата на ДПС, от която социалистите и ГЕРБ се учат. Разбира се, парите и употребата на лумпенизирани наемници (засега мирни) заедно с лишената от съвест полиция също имат ефект. Не е учудващо, че апатичните българи имат апатична интелигенция; учудващо е, че престъпниците ни са толкова упорити и изобретателни. Сякаш произлизат от по-даровити народи.
  Временните печеливши
Може би най-трайното постижение на протестите от 2013-2014 беше попадането в Народното събрание на временния "реформаторски" блок от няколко малки партии: ДСБ, БЗНС, СДС, ДБГ и НПСД. Приносът на тези кавалетни политически тела е само в затрудненията, които бъдещите кандидат-студенти ще изпитват при наизустяването на нищо незначещите абревиатури. Блокът и по-точно ДСБ имаше шанса да бъде разпознат като политическата сила, в най-голяма степен въплъщаваща протестните стремежи към безкомпромисност в името на закона и срещу корупцията. Но споровете между лидерите вътре във формацията, цинизмът на лидери като Кунева (ДБГ) и Лукарски (СДС), нелоялността им едни към други и все по-зле прикриваното безпринципно желание за изгоди от близостта с Борисов първо съсипаха изборния резултат, а после унищожиха и репутацията на петте малки партии. Те влязоха заедно в XLIII-то Народно събрание, но не запазиха единство и почти не демонстрираха желание за реални реформи. Малки изключения са водачът на БЗНС Николай Ненчев (министър на отбраната), Христо Иванов (министър на правосъдието, ДСБ) и може би Петър Москов (министър на здравеопазването, ДСБ), макар че оценката и за последните двама вероятно трябва да бъде по-предпазлива. 
  Съдебните фанфари
Една от шумно прокламираните реформи, зад които Блокът застана, е тази в правосъдието. Съдебната власт и прокуратурите в България са основен проблем на функцонирането на държавата. Без справедлив, ефективен и безпристрастен съд цялостната корупция и система на кражби и административни злоупотреби процъфтява съвсем спокойно в ущърб на интересите на обществото. България от седемдесет години насам е държава на мафията, произлизаща от един репресивен апарат - и съвсем частичното, неубедително падане на комунизма у нас не промени това. "Реформаторският" блок влезе в Народното събрание и в коалиционно правителство с ясно заявената цел най-сетне да проведе такива реформи, които да позволят именно премахването на мафията от властта. Именно тази заявка накара протестиращите и симпатизантите на протестното движение да гласуват за РБ - и най-вече за ДСБ. 
  Тази амбиция на Блока или на ДСБ също се провали. Когато предложенията за реформа най-сетне бяха формулирани, в рамките само на два дни Блокът, партията ДСБ и повереното й Министерство на правосъдието успяха да стигнат до половинчата, смекчена версия на законодателния проект, съгласуван с ДПС. Някой ден няма да е никак чудно, че кандидат-студентите бъркат имената на двете партии. Оказа се, че скандалното Движение "за права и свободи" всъщност има много по-голямо политическо влияние като опозиция, отколкото Демократи за силна България - като част от коалиционно мнозинство и правителство.    Водачът на ДПС Местан се срещна набързо с министър-председателя, с лидера на ДСБ и с постоянното присъствие от действени граждански активисти от Ганкиното кафене, навреди на реномето на всички тях (защото те така и не се научиха какво е лош PR и с кого е недопустимо да бъдеш виждан заедно, колкото и остър да е езикът ти към него иначе) и успя елегантно да тушира негативните за себе си ефекти от подготвяната реформа.    Междувременно опитите на гражданските активисти (между тях и на автора на тази бележка) отново да организират демонстрации срещу корупцията и подмяната на истинската реформа с фалшива също се провалиха. Няколко може би симпатични, но незначителни като посещаемост демонстрации около Народното събрание и Министерския съвет показаха, че всъщност публиката няма интерес към съдебната реформа. На фона на масовата политическа активност в страни като Турция, Гърция, Украйна или Германия това показва, че обществената заинтересованост на българите е краткотрайна и слаба. 
Прогнози
Възможната прогноза е, че идващите местни избори ще отбележат за пореден път много ниска избирателна активност (макар и може би малко по-висока от тази на парламентарните). Клептокрацията и липсата на реални реформи ще се запазят неопределено дълго време (при щастливо отчитане на дейност от страна на правителствените "отличници"), а безинтересният живот на активистките групи постепенно ще става все по-тих и незначителен. Вероятно "реформаторският" блок ще се разпадне не само де факто, но и чисто формално - партиите от него в момента се радват на последната си поява в Народното събрание. Значимостта на престъпната организация ДПС засега ще продължава да расте. Общо взето, ще е все едно точно кой "печели" парламентарните избори, защото между партиите, влизащи в Пленарната зала, почти няма идейни разлики. След режисираната поява на толкова много фалшиви партии през годините, не е много вероятно и надигането на истинско национално движение. Застаряващата, емигрираща и апатична българска нация не успя да създаде свое гражданско общество, нито да оползотвори демокрацията си. Резултатът може да бъде само материален и духовен упадък. По-лошото е, че е възможно да бъдем доведени до инсцениран конфликт с националните малцинства - в интерес на Русия, но и на спокойствието на клептократите.    Позитивен извод? Моля за извинение. Изискването композицията на текста непременно да включва позитивно начало или заключение напук на реалностите е твърде наивно. Понякога реалистичният поглед може и да не е оптимистичен, колкото и да не ни се иска. Но ако все пак трябва да изразя някакви обществено-политически надежди, те са следните. Ако този кабинет и този Парламент успеят някак да събудят общественото отвращение (което не е вероятно), този път камъните ще трябва да полетят. София трябва да се превърне в парка Гези, иначе мафията никога няма да остави страната на мира. А всеки, който попита "кой ще дойде после" или извика "не на насилието", да тича бързо да се скрие под щитовете на жандармерията. Но този оптимистично-побойнически вариант май хич няма да е скоро...



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. anttoni - Какво да пазаят нашите граждани от ...
24.07.2015 12:36
Какво да пазаят нашите граждани от гражданското общество? Достойнство - отдавна загубено, когато соцът набра сила и изглеждаше вовеки-вековен всички се натискаха страстно да влезат в бекапето, през 1989 си "изгубиха книжките". За наша чест трябва да кажем, че радостта от падането (тогава мислехме, че е истинско) на комунизма беше голяма, няма да забравим залятото от хора Цариградско шосе. Но първите избори бяха фалшиви както и първите антикомунисти, които зауправляваха, бяха фалшиви или неопитни. Имуществото си ли да пазят - от соца са свикнали на "колкото ми отпуснат - толкоз" и ненапразно преходниците-управници страшно внимаваха да не се създаде някакъв зародиш на средна класа - и добре се справиха, щом след като свиха всичко възможно у джоба, стигнаха дори и до будките за вестници. Децата си ли, за тях ли да се борят - ми те ще си заминат за родната чужбина и ще печелят средно по 3000 евро на месец. И идваме до голямата тема на безродството. Пак социализмът го дундуркаше и помпаше. То е висока категория - то е неотлъчност, любов към родители, към близки, вътрешна потребност да (им) помагаш, да (ги) браниш, да (ги) закриляш. И да се чувстваш закрилян. Да се чувстваш "у дома". Причини - много - липса на традиция на държавност, на култура и изкуство, религията - натъпкана в ъгъла и заклеймена. Една любов трябваше да има човекът - любовта към партията - "Води ни, партийо света!" - ей това пеехме в социалистическото школо. Да си прост и неук и дори простак - беше чест. И партията света така се грижеше за човека, че остави огромни гета - от неуки, непросветени хора. Които сега постпартията в истинския си облик на мафия нагло използва при изборите. Ако Реформаторите при последните избори имаха едни 50 процента да речем, дори машината за фалшификация на избори, която се усъвършенства у нас от 1990 насам, нямаше да може да осакати. Така че при нас добрите неща, ако се случват, ще се случват "по малко и с хляб". Или хич и без хляб. Зависи, кво ще решат от ДПС и Герб.
цитирай
2. appen13 - Гнус ме е да коментирам НПО-кашата от истини, полу-истини и примитивни платени инкомедийни ЛЪЖИ !!!
24.07.2015 15:19
И затова като за протестърстърче, подсмърчащо, че са го употребили и изритали като евтина проститутка, и леещо сълзи и сополи затова, задавам ти едни въпросчета с МНОГО ПОНИЖЕНА ТРУДНОСТ:

- # КОЙ прецака така платените инкомедийни "протестърчета" и комедийното порно-шоу"Съдебна реформа"

- # КОЙ зае една доста секс- поза пред ДПС, и пред мутрите и мутресите на евро-наемната полит-шайка герб, и то без вазелин, без помощни лубриканти и без наколенки?

И пак повтарям
Работеща съдебна система и реална съдебна реформа е възможна САМО в СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА, и е АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНА в едно евро-германско ОКУПАЦИОННО ГАУ, управлявано от една НАЕТА от Берлин и Брюксел туземна колониална МУТРЕНСКА-РъБ администрация, откровено КРИМИНАЛИЗИРАНА и КОРУМПИРАНА, и ОБСЛУЖВАЩА ЧУЖДИ АНТИ-БЪЛГАРСКИ КОЛОНИАЛНИ ИНТЕРЕСИ.
А и вече се научихме какво значи налагана по брюкселските чиновнически стандарти германска ЕС-реформа:
ДЕИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ, УНИЩОЖАВАНЕ на земеделието, УНИЩОЖАВАНЕ на образованието, здравеопазването, културата, институциите и ДЪРЖАВАТА ни !!!
И превръщането ни в мизерстващ аграрно-суровинен ПРИДАТЪК на АНТИ-ЕВРОПЕЙСКИЯ нео-социалистически германски ЕСсср, нетен износител на ЕВТИНИ ПРОСТИТУТКИ, ЕВТИНА НЕГРАМОТНА ПРИСЛУГА и ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА за евро-германската КОЛОНИАЛНА МЕТРОПОЛИЯ !!!

НЕ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА определя състоянието на държавата , а е ТОЧНО ОБРАТНОТО !!!!
СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е СЛЕДСТВИЕ ОТ НАЛИЧИЕТО ИЛИ ЛИПСАТА НА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА, и е ПРЯКА функция и интегрална част именно на държавата !!!
Не може да искаш в едно КОЛОНИАЛНО евро-германско гау, каквото е БИВШАТА държава България, да имаш работеща и ефективна съдебна система, че и да я "реформираш" !!!
Няма как да стане !!!!
И толкова ли е трудно тези хипотетични "хора с добро образование и даващи относително спокойствие професии", 99% от които на хранилка на разни нео-колониални АНТИ-БЪЛГАРСКИ НПО-та да разберат емпиричната връзка Държава-Правосъдна система. Явно или не са "хора с добро образование", или срещу заплащане се правят на МНОГО ТЪПИ !!!
И между другото ефимерното измислено "гражданско общество" у нас, беше системно и целенасочено УНИЩОЖАВАНО от Берлин и Брюксел, явно страхувайки се от примерите на Унгария, Исландия и Гърция, чрез системата на НПО-тата и средствата за масова медийна дезинформация, тип в.Капитал, в.Дневник, в.Сега и другите им клонинги...
Само подсказвам кои фондации са най-активните врагове на "гражданското общество" на територията на окупационното гау"България": "нео-нацистките "Ханс Зайдел, "Конрад Аденауер" и псевдо-социалистическата "Фридрих Еберт", всички евро-германски естествено, и как в тази свинщина без шорошкото "Отворено общество"...
И май не ти достига интелектуален капацитет и интелектуална КРИТИЧНОСТ на мисленето, въпреки очевидно доброто образование, което имаш, да видиш нещо което е пред очите ти.
Берлин и Брюксел НЕ МОГАТ да си позволят в една ОКУПАЦИОННА ТЕРИТОРИЯ да има даже и намек за нещо като"гражданско общество". Най-малкото защото "гражданското общество" е синоним на НЕЗАВИСИМОСТ И СУВЕРЕНИТЕТ....
цитирай
3. alexs - Че кой от управляващите или опоз...
24.07.2015 15:48
Че кой от управляващите или опозицията има необходимост от истинска съдебна реформа трябва им имитация на реформа за пред света! Да не би случайно да стане истинска реформа, а после колко министърпреседатели , министри, депутати, кметове ще трябва да лежат по затворите за кражби далавери както взе да се случва в съседна нам държава! Май няма да стигнат затворите! Имам чувство че 80-90% са в голямата политика за да крадат без да ги интересува съдбата на държавата народа!
цитирай
4. appen13 - mglishev и нещо лично
24.07.2015 20:33
Като по-възрастен и доста по-образован човек, ти давам приятелски съвет, съвсем безплатно. Започни да мислиш КРИТИЧНО !!!
Когато първия път ме употребиха като тебе, даже не разбрах.
Когато втория път ме употребиха като тебе, си помислих, че е някаква тъпа грешка.
Когато за трети път ме ,употребиха като тебе, започнах да си задавам някой въпроси !
Когато се опитаха за четвърти път да ме употребят им показах среден пръст и започнах да търся АЛТЕРНАТИВИ !!!
Тъпо е, да не ползваш опита на другите !!!
цитирай
5. mamkamu - Бе за България няма надежда поне още ...
24.07.2015 22:23
Бе за България няма надежда поне още 30-на години... Мъка ми е!
цитирай
6. podvodni - Манол Глишев употребен !?!? Аре ...
24.07.2015 22:42
Манол Глишев употребен !?!?
Аре стига бе !
Глишев, както марулоядеца-кришнар Асан Генов и неговата сценична партньорка дето тейко и в последствие стна шеф на агенция, съвсем не бяха употребени.
Напротив, доста солидно си осребриха продажната същност.
Питам се, чий го дървеше даскал Глишев в СУ по време на "окупацията му" ?
Ни е студент, ни е даскал там !
А къде беше Глишев и Ко когато хората от Кюстендил дойдоха да протестират пред НС относно избирането на бат Сали за народен представител с гласове от чужбина?
Нямаше ги !
Защо?
Ми защото, първо не им бяха платили. И второ много строго им забраниха да се вясват на "Коня", инак ги чакаха големи финансови санкции.

А сега Манолчо се опитва да вмени вина на някой друг за своята продажна дейност.
цитирай
7. mglishev - @1-6:
26.07.2015 07:41
@anttoni: Много интересна е темата защо България се оказа страна, различна от Чехия, Полша и трите Балтики, та дори от Румъния.

@appen13: Това за съдебната система е поставяне на каруцата пред коня, но вие, комунистите, сте си с объркани понятия :) Колкото до антиевропейската пропаганда - много здраве :)

@alexs: Точно така, за това става дума. Затова Моника Маковей казваше, че трябва да се започне с един достатъчно луд прокурор.

@mamkamu: Уви, така е.

@podvodni: Обожавам троловете и ги изучавам. Ти си класически пример. Следващият, моля!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8627584
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата