Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2015 00:17 - Защо не бива да се подкрепя убийството при Средец
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 9641 Коментари: 21 Гласове:
-3

Последна промяна: 19.10.2015 02:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Намирам се в неприятната ситуация да обяснявам нещо очевидно на свои добри познати, кореспонденти, читатели и дори приятели. Боя се, че това означава нещо страшно: дори в една контролирана среда, дори сред най-интелигентните хора у нас е проникнала културата на замазването и на държавопоклонството. Тази култура не е българска по произход - у нас тя е внос от две от трите най-отвратителни системи в европейската история: османската и съветската. Иска ми се да успея да изложа това по разбираем начин, но това ще отнеме много и много страници, а засега ще се спра само на конкретната ужасна история. Надявам се тези, които искат да бъдат хора, да прочетат докрай този текст. За другите не може да се направи нищо. 

Принуден съм да започна отдалеч, от основата на нещата. Нашата автентична национална култура е провинциална в добрия смисъл на понятието. Тя е относително затворена, но инстинктивно хуманна. На фона на някои по-неприятни поговорки една изпъква особено красиво: "И него майка го е раждала". Тя се отнася обикновено до чужденеца, до Другия, дори понякога до врага. Понеже нашите прадеди са били склонни да почитат особено възрастната жена винаги като майка, състраданието към чуждия човек е приело формата на състрадание към майка му. Това импонира на възрожденците ни, които се опитват да наложат върху формираната от тях модерна българска нация ценности, които да са едновременно либерални (като за ХІХ в.), общо казано християнски и най-вече хуманни. Това има ефект, защото българите имат традицията на що-годе успешно съжителство с цигани, турци, български помаци, евреи, каракачани, аромъни и така нататък. Приемането на арменците, спасяването на евреите и допускането на разгромените гръцки левичари са най-добрите примери за т. нар. "български етнически модел", с който толкова много се гордеехме до преди няколко години. Баташкото клане и "Голямата екскурзия" са съответно най-големите му нарушения и негативен пример. 

Нашите предкомунистически, буржоазни прародители от трийсетте години са най-често първо или второ поколение градски жители и неизменно притежатели на дребна и средна собственост, умерени индивидуалисти, силно повлияни от високата, либерална като за епохата си култура на деветнадесети и ранния двадесети век. Те са в най-голяма степен носители на този едновременно инстинктивен и привнесен хуманизъм. Те са и реалните автори на спасяването на българското еврейство. Техните схващания са трудни за разбиране в нашето поляризирано време, когато неартикулирани пацифисти, крайни либерали и хипстъри отхвърлят всяко насилие и ценността на всяко самоопределение, а неонацисти и националкомунисти с псевдотрадиционалистки комплекси презират хуманизма и издигат националните страхове като предполагаеми добродетели. За разлика от тръбачите на днешните противоположни, но еднакво нелепи крайности, нашите довоенни прадеди са умеели да прокарват ясно границата между самоотбрана и престъпление. Оттук трябва да тръгнем и към трагедията в Средец. 

Чужденци, бежанци и национализъм 
Страхът от чужденци и крайностите в отношението към тях стават система след 1944. На пръв поглед това звучи като типична антикомунистическа пропаганда. Всъщност не е. Първо - защото такава няма, тоест каквото и да се каже срещу соцрежима и наследството му, пак няма да е достатъчно остро. Второ - защото е факт. "Народната" власт идва в България в късния стадий на сталинизма, тоест когато практически е минала от първоначалния си интернационалистки патос към възстановяване на един относително примитивен, военновременен национализъм. Оттук идва типичното за комунистите несигурно поведение към старите национални ценности: те едновременно са "буржоазен остатък", но са и добър източник на силни емоции. В крайна сметка сталинизмът приема собствена версия на националното чувство, която постепенно се засилва и мимикрира в особен, къснокомунистически и посткомунистически тип мислене. Ако в 1925 комунистът мрази нацията и религията, то в 1985 вече ги почита, а в 2015 посткомунистът е еволюирал в завършен соцносталгик, истеричен националист и пламенно религиозен, макар и не точно вярващ в Бога последовател на националната, вече силно казионна Църква (която също проповядва по-скоро национален шинтоизъм с кресливи нотки, а не универсалното - и затова неразбираемо - християнство). В резултат чужденците са винаги подозрителни, националното е винаги свято (това е особена форма на "национално", която изисква отделна статия), държавата или по-точно абстрактната "държавност" е свещена (което сакрализира репресивния апарат), а страхът е основен филтър на мисловния свят. Само донякъде е парадокс, че типът на соцносталгика-православен националист успява да поддържа ментален баланс между пълното преклонение пред "държавността" и пълното неверие в законността. В действителност отношението на новия източноевропейски националист към държавата се родее с това на руския селянин отпреди 1917 или на съветския чиновник от 1985: "държавността" е божество, на което можем да се молим за закрила от страшния външен свят, но и което може да ни смаже при своите гигантски движения, без това да накърнява ценността му. "Властта", тоест униформата оправдава всичко. Най-вече е хубаво, че униформата брани скромното ни всекидневие от страшните и зли чужденци. Това е завършена философия на безпомощния колективизъм, която в Русия изобщо не се поддава на превъзмогване, а в България се превъзмогва изключително трудно. За тази нагласа индивидуализмът е неразбираем, законността е измислица, а хуманизмът е направо обида. 

Разбира се, години и месеци наред у нас се насажда страх от бежанците и икономическите мигранти. Може би тук е мястото да отбележа, че голяма част от критиките срещу безсмислената политика на мултикултурализма, внасян от безотговорния брюкселски апарат, са съвсем основателни. Вярно е, че европейските общества нямат нужда от арабски и субсахарски съседи. Но този сам по себе си неутрален възглед няма нищо общо с насажданата тревога и настъпващия истеричен национализъм, преминаващ в неонацизъм из Източна Европа - включително и у нас. Старата поговорка, че "и него майка го е раждала", е напълно забравена. Тоест хуманният профил на националната ни култура е почти изцяло унищожен от "патриотичната" версия на посткомунистическите идеи. Исторически иронично, но и разбираемо е, че триумфът, възходът, разпадът и мимикрията на крайно лява идея доведоха до крайно десен резултат. 

След тези може би прекалено дълги, но и необходими бележки ще се насоча от културната история към по-конкретни неща. 

Полицията 
Полицията в България има навика да лъже. Всъщност тя лъже винаги, без изключения и дори без особена грижа лъжите й да са добре изпипани. Те най-често са противоречиви. Винаги, когато стане гаф, грешка или откровено полицейско престъпление, "органите" замазват и прикриват събитието не чрез едно-единствено, ясно и непротиворечиво твърдение (което би звучало убедително), а чрез група разсейващи, взаимно оборващи се обяснения. Това не е клевета, а наблюдение. Този тип поведение се дължи на комбинацията от желание за прикриване на дейността на "органите", неприязън към насажданите откъм запад политики на прозрачност, културата на безнаказаност на репресивния апарат (кореняща се в по-горе описания култ към "държавността" със сталинистки произход) и обикновена PR-некадърност, свързана, впрочем, с нелишеното от основания усещане, че на тукашната късопаметна и неинтелигентна публика може да се пробута всичко. Да проследим конкретния случай. 

Средец 
Сутринта в петък, 16 октомври, ранните новинарски емисии на БНР и БНТ съобщават, че край Средец, на ок. 30 км. от българо-турската граница в Бургаска област е загинал афгански нелегален мигрант. Човекът е убит с един изстрел в тила от български граничен полицай и е умрял на място. Имената на жертвата и на убиеца не се споменават. Случило се е на открито поле. Часове по-късно се появяват противоречиви версии, поддържани едновременно от МВР и целящи разсейване от фактическата страна: първо, имало е "престрелка", тоест мигрантите също са стреляли и полицаите направо са били длъжни да отвърнат на огъня; второ, имало е "налитане на бой" от страна на мигрантите (престрелка или бой? Не е едно и също, но на полицията й е все тая); трето, станалото е инцидент, защото смъртта е настъпила след "рикошет от предупредителен изстрел". Няма как кои да е две от трите изброени версии, защитавани от полицията, да са верни едновременно и това е прост факт. Защо полицията не поддържа само една от трите? Отговорът е, че културата на поведение на пресцентъра на МВР не включва стремеж към яснота. Същото се отнася и за самата смърт на афганския мигрант: той е а) загинал на място, б) "починал малко след изстрела" и в) "издъхнал на път към болница". Отново три взаимно изключващи се версии, поддържани едновременно. Към тях можем да добавим още интересни детайли. Още часове по-късно започват съобщения, че кола, пълна с незаконни мигранти, е блъснала полицейска машина, също в Бургаска област. Тоест - ето, мигрантите са опасни. Още едно късно съобщение: че в телефона на убития афганец са намерени клипове и снимки на дейността на терористични организации - сиреч, убитият е бил враг, добре е, че е загинал. Все едно убиецът Вълкан Хамбарлиев е знаел това при изстрела и е действал за благото на Отечеството! Внушенията закъсняват след информацията и я подменят. Сетне, разбира се, се задейства и електронната машинария на дезинформацията, имаща за цел да героизира убиеца. Обичайният говорител и жрец на "държавностния" култ Божидар Димитров подава темата за награждаване на храбрия полицай Хамбарлиев, който е изпълнил служебния си дълг. Хорът на "патриотичната" Жакерия подема напева и само ден след трагедията се оказва, че край българската граница е имало едва ли не истинско сражение, в което един съвестен служител на реда е отблъснал азиатските орди, които са напуснали бойното поле, оставяйки един убит. Така едно (да се надяваме, непредумишлено) убийство се превръща в акт на героизъм и в глава от славно митологичната история на правилния "патриотичен" наратив. Не би било учудващо, ако крайностите на националния кич бъдат доведени до статуя на Хамбарлиев в униформа и светещ пистолет в ръка или до награждаване на убиеца с орден "Стара планина" в един и същи ден с патриарх Неофит. Почти никой няма да сметне това за нередно. А именно това е нередното. 

Мигрантите 
И накрая да се спра на още няколко очевидни постулата. За нелегално влизане в страната не се полага куршум. Полага се арест и разпит. За неспазване на полицейско разпореждане също не се полага куршум (макар че постоянно се опитват да ни убеждават в обратното). Полага се може би насилствен арест, но пак само арест. Важно е да се прави разлика между полагащо се и неполагащо се наказание. Впрочем, в България няма смъртна присъда (и е съвсем, ама съвсем друг въпрос дали трябва да има. Важното е, че сега няма). Щом някой (в случая - полицията) твърди три противоречиви неща за едно и също събитие, значи този някой лъже.  В случая полицията лъже и това значи, че в Средец не е имало престрелка, нито опасност за живота на полицаите. Нито пък "отбрана на границите" или "изпълнение на служебния дълг". 
Да си нелегален мигрант, а евентуално може би (хипотетично) простак или грубиян още не те прави терорист. България формално не е във война с никоя страна или поне не с Афганистан. Това, че някой е мургав, мюсюлманин или афганец, още не го прави "заплаха за националната сигурност", още повече, че имаме стотици хиляди формално пълноправни съграждани, които са доста смугли или пък изповядват исляма. 
Няма такова нещо като групова вина. Само отделната личност носи отговорност за деянията си. Тоест е проява на страхливост и ксенофобия посмъртно (!) да разпознаваме "враг" в един погрешно застрелян човек само заради произхода и статуса му. Но не бъдете наивни и не смесвайте това с обективно съществуващата култура на замазването в българската полиция. 

Както казах, това са очевидни постулати. Или поне би трябвало да бъдат очевидни. За съжаление, явно не са. Зная, че голяма част от коментарите тук ще бъдат: "какъв хуманизъм, варварите идат", "браво на убиеца", "не си българин" и така нататък. Това обаче не е признак на патриотизъм, а на страхливост. Нашите буржоазни прародители щяха безпогрешно да разпознаят тази страхливост и да я отхвърлят с аргумента: "и него майка го е раждала". И да се позоват на закона и съда, ако се налага. Но на писан закон и на независим съд, а не на със сигурност корумпираното вътрешно следствие на самоприкриващите се "органи", нито на страховете и комплексите си. 

Заради всички тези причини не бива да бъде защитаван убиецът от Средец. Надявам се, че някой ще прочете този тромав текст до края. И ме е срам заради моите българи, че изобщо се наложи да го пиша.
Най-сетне - наистина отказвам да поддържам каквито и да е контакти с всеки, който се опитва да защитава незащитимото. 


--------- 


П. П. Разбира се, основната причина е, че това е убийство, а убийството е углавно престъпление по Наказателния кодекс и е забранено в шестата Божия заповед. 
Защо това е именно убийство, а не нещо друго, вече беше посочено по-горе, но ще го повторя: защото колегите на извършителя дават противоречиви версии за случилото се, тоест прикриват истината. Прикрива се само тази истина, която би довела до лоши последици за извършителя. Четете повече Аристотел, Тома Аквински и римско право, ако нямате рефлекси за тези неща. Но се надявам да имате.



Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vmir - Безупречна агргументация.
19.10.2015 09:55
За съжаление невежеството и примитивизма нямат нужда от подобна самокритика, защото цялата им опърничава самонадеяност се подхранва от амбиции и претенции без реално покритие и представи за света на разумните и успяващи хора. Затова и обожествяват престъпници като Путлер, защото не могат без лъжите му, че той ги прави равни на хора, чиито постижения и ниво не са способни дори да забележат.
цитирай
2. demograph - Aнализът ти е точен
19.10.2015 10:57
МВР, за пореден път, се оплете в лъжи. Не е само в този случай. За жалост, винаги когато стане някаква беля се оказва, че полицията се е издънила. В случая с убития човек отново става дума за пълна неадекватност в организацията и действията на "органите на МВР" по елементарен казус. Спомнете си Лясковец...МВР е тръгнало да защитава границата като на лов за дивеч. Те забравят, че става дума за хора и за спазване разпоредбите на Закона. Моето мнение е, че по-скоро е станала разправия за пари и "водачът" направо е убит. В момента тече огромна далавера с трафика на хора. МВР е вътре в големите далавери от край време. Ситуацията по границите наподобява югоембаргото - всичко е добре организирано масово държавно-мафиотско престъпление. Всички са в кюпа. Рикошетът е наистина нелепа случайност, която разкрива мащабите на това престъпление. Затуй е целият вой на дежурните оплаквачки на мафията. Държавата на мафията е загубила човешкия си образ отдавна. Поздрав за постинга.
цитирай
3. getmans1 - Брей бе Пантич, много и на много хора сте насъбрали бе, как го носите този товар, бе? ... И моето мнение е различно но ...
19.10.2015 11:05
pantaleev написа:
Ти си последният който ще дава акъл кой какво да мисли, пиши и прави. Ти си едно недоучило копеленце изгонено от СУ. Брат ти е олигофрен, но ако ви сравним двамата той изпъква. Мръсен фишага и национален предател заслужава само бой. Ти си и страхлив путьо. Съветвам те да се оглеждаш като ходиш по улиците защото много хора са ти набрали. Смешник.


... в края на краищата го подкрепих защото човек има право на мнение а и все още в България и невъзможното, и парадоксалното са възможни. Според мене заключенията му са прибързани но той и неговата съвест ще понесат негатива от този факт.
Днес ще набиете двама трима, утре ще убиете един, а в други ден какво, Путинска държава в България ли ще обявите!?
цитирай
4. pantaleev - getmans1
19.10.2015 11:43
Точни анализи?!? Абе ти знаеш ли кой е Манол Глишев и какво име има в нормалното общество и при нормалните хора? м? Знаеш ли, че този боклук се радваше когато умря Валери Петров и написа " умря поредният комунистически боклук". Може да ти се струва добър оратор, но и Хитлер е бил добър оратор и този проклиня девети май защото е паднал любия фашизъм. И защо не го питаш него за радикални действия по улиците - не веднъж се е заканвал че ще трепе "мръсните комунисти".
Хайде не се бутай и ти между шамарите.
цитирай
5. getmans1 - Хич даже не ми казвай къде да се навирам, второ не съм определял анализа за точен а напротив смятам го прибързан за спрвака виж моя постинг ...
19.10.2015 11:59
pantaleev написа:
Точни анализи?!? Абе ти знаеш ли кой е Манол Глишев и какво име има в нормалното общество и при нормалните хора? м? Знаеш ли, че този боклук се радваше когато умря Валери Петров и написа " умря поредният комунистически боклук". Може да ти се струва добър оратор, но и Хитлер е бил добър оратор и този проклиня девети май защото е паднал любия фашизъм. И защо не го питаш него за радикални действия по улиците - не веднъж се е заканвал че ще трепе "мръсните комунисти".
Хайде не се бутай и ти между шамарите.


... Друг е въпроса кой и как се радва на смъртта, кой се израдва когато почина Ж.Ж. и ред други които пък аз уважавам.
Да не говори за твоя уважаем приятел дето всеки ден коли, беси и пие кръв точно тук, в блог.бг и то безнаказано.
Тази разправия отива към спам, тъй че спирам,така правят, разумните!
цитирай
6. demograph - Немислещите се страхуват от истината. По-лесно им е да се юрнат с тълпата облъчена от мафията..
19.10.2015 12:03
pantaleev написа:
Точни анализи?!? Абе ти знаеш ли кой е Манол Глишев и какво име има в нормалното общество и при нормалните хора? м? Знаеш ли, че този боклук се радваше когато умря Валери Петров и написа " умря поредният комунистически боклук". Може да ти се струва добър оратор, но и Хитлер е бил добър оратор и този проклиня девети май защото е паднал любия фашизъм. И защо не го питаш него за радикални действия по улиците - не веднъж се е заканвал че ще трепе "мръсните комунисти".
Хайде не се бутай и ти между шамарите.

Само първосигнален би вярвал на обясненията на доказани лъжци, каквито са българските институции и медии. Същите тия, които до сега пълнеха блоговете си и коментарните рубрики с "ненавист" към българската мафиотска държава, сега стават смешни в защитата на безобразията на МВР, гордеят се с МВР...забравили са писанията си как в България мафията си има държава и т.н.. А сега са се хвърлят геройски да защитават поредния смъртоносен гаф на МВР...не помнят дори собствените си позиции пред един ден. Да не говорим, че са забравили с кого си имат работа - с мафиотизирана държава. Но, глупостта не ходи по трънките, а по хората. Поздрав гетски!
цитирай
7. sestra - Тази позиция е достойна. Дори прекалено изчерпателна.
19.10.2015 12:14
Няма нужда да се обяснява на хора, които отказват да поемат лична отговорност за страната си, а тя винаги е лична. Демограф е прав по същия начин като казва "немислещите се страхуват от истината". Именно затова немислещите и неотговарящите със самите себе си с огромна лекота прехвърлят непосилна отговорност върху раменете на единици хора като граничаря и живота на всеки, който им се изпречи на пътя. Не, че са тръгнали нанякъде като гледам.
цитирай
8. asthfghl - ...
19.10.2015 12:15
Прочетох го до края и нямам какво да добавя - всичко си е казано просто и ясно (е, за мнозинството троглодити може и да не е така - много думи, много нещо). Естествено, очаквам сега безбройните псевдо-патриотари да те напитят и да почнат да те поливат с кофи помия, както сториха и с мен.

Превърнали сме се в неандерталци. Жалката истина.
цитирай
9. josarian - Всуе се мориш - за половината от блогърите, това което пишеш е ясно като бял ден.
19.10.2015 21:21
За другата половина - сектата на червените кухели - убийството е най-висшата ценност на този свят. В името на Бог Комун и днешният му актуален пророк Путкин.
цитирай
10. josarian - Дава, защото има - пък ти с твоята единствена мозъчна гънка, която разделя задника ти на две леви половини, неможеш и носа да си обършеш, сополкьо:)
19.10.2015 21:25
pantaleev написа:
Ти си последният който ще дава акъл кой какво да мисли, пиши и прави. Ти си едно недоучило копеленце изгонено от СУ. Брат ти е олигофрен, но ако ви сравним двамата той изпъква. Мръсен фишага и национален предател заслужава само бой. Ти си и страхлив путьо. Съветвам те да се оглеждаш като ходиш по улиците защото много хора са ти набрали. Смешник.

цитирай
11. josarian - Мършо червендалеста, както винаги съм казвал, ти и твоите приятели от сектата на червените кхмери сте путлеристки отрепки, безродници и чуждопоклонници.
19.10.2015 21:28
podvodni написа:
Глишев, както винаги съм казвал, ти си кръгъл идиот.
Вместо да пишеш НПО олигофрении вземи се хвани с нещо по-практично и прозаично!
Какво ще кажеш за глобалното затопляне или спасяването на полярните мечки ?
А още по-достойно за теб ще бъде да пишеш за проблемите във футбола.


А сега марш да духаш на Путкин под вода, боклук.
цитирай
12. staler - български интелигенти е неприл...
20.10.2015 18:03
български интелигенти е неприложимо в случая.....божидар димитров си е чалга патриот,но подписката му заслужава подкрепа,поради факта че днес примерите за съвестно изпълнение на служ.задължения в сферата на сигурността и суверенитета са редки изключения.граничния полицаи си е изпълнил задълженията по служба професионално и отговорно.трима арестуват петдесет,как това се случва в реалния свят/различен от грантовата глишева имагинерна кочина/може да се прочете в сводките по случая.има категория обекти които подлежат на въоръжена охрана и границата е един от тях.това е известно дори и в афганистан.убития може да е филантрип и защитник на геибраковете,примерен баща и съпруг,научен работник в хуманитарната сфера и пр./жалко за човека/,но след като е решил да нарушава законите на една дузина държави тои си е поел риска и имал малшанс.преки отговорници за смъртта са моста и рикоширалия куршум.да ги съдим с цялата строгост на закона.амин.
цитирай
13. josarian - Твоята здуша и сърце на Путкин ли си ги харизал? За обещания за светло бъдеще, тъпанар!?
20.10.2015 20:11
анонимен написа:
Ето единъ платенъ служитель на тъмнината. Той не работи, няма грижи освенъ да седи на компа и да пише невероятни дълги писания, за което му се му се плаща, за което си е продалъ душата и сърцето.

цитирай
14. linuxfan - Много
21.10.2015 03:34
Много трол, много нещо в този пенсионерски блог.бг:-) Не че съм любител на Глишев и на десничарството въобще( определям се като социалдемократ и да, имам левичарски уклони, с които се гордея), но що тормозите човека, че си е казал мнението. Може да е глупаво, сбъркано, идеалистко, крайно, но си е негово. А и на места изглежда( дали е е отделен въпрос) разумно. И аз си мисля, че тук се прикрива огромен гаф, вероятно с трафик на имигранти, то сега това е хитът за печалба в средите на БГ подземния свят.
цитирай
15. leonleonovpom2 - Много трол, много нещо в този пен...
21.10.2015 13:03
linuxfan написа:
Много трол, много нещо в този пенсионерски блог.бг:-) Не че съм любител на Глишев и на десничарството въобще( определям се като социалдемократ и да, имам левичарски уклони, с които се гордея), но що тормозите човека, че си е казал мнението. Може да е глупаво, сбъркано, идеалистко, крайно, но си е негово. А и на места изглежда( дали е е отделен въпрос) разумно. И аз си мисля, че тук се прикрива огромен гаф, вероятно с трафик на имигранти, то сега това е хитът за печалба в средите на БГ подземния свят.


Разбираемо е , да се проявява човещина!
Особено към автора на постинга
Но ако изразява лично мнение!
Заглавието му е неправилно, коментирал съм другаде!
А с оглед човещина към него, ако заглавието беше" Защо не подкрепям насилието край Средец", да, полага му се!
Безспорно лично мнение, следва да се уважи!
Но така формулирано заглавие си е живо насилие над читателя, който не подкрепя изложеното Инсинуация, как трябва правилно да действа и мисли Защото е неспособен на правилно мислене Нещо намирисва и то силно, нали? На позната пропаганда!!
Надявам се, че разбирате добре разликата!
цитирай
16. zaw12929 - ПРОКУРОР, КОИТО ИЗДАВА ПРИСЪДИ, НО НЯМА СЪД, ДА МУ ГИ ОДОБРИ
21.10.2015 14:14
анонимен написа:
Ето единъ платенъ служитель на тъмнината. Той не работи, няма грижи освенъ да седи на компа и да пише невероятни дълги писания, за което му се му се плаща, за което си е продалъ душата и сърцето.

А ЕТО ЕДИН ПРОКУРОР, КОИТО ИЗДАВА ПРИСЪДИ, НО НЯМА СЪД, ДА МУ ГИ ОДОБРИ!!!!!
цитирай
17. demograph - Обединяващото всички "патреоте" и путинки е оскотяването им
21.10.2015 17:14
Оскотяването се предшества от оглупяване. Оглупяването е резултат от култивирано лековерие. Лековерието е култивирана инфантилност...Инфантилността е знак за примитивен мозък - скотски. С кого си имате работа бе "патреоте"?..Забравихте ли КОЙ стои срещу вас? - Мафията, от която Божидар Димитров е неразделна част. Не се ли усещате как ви премятат..като малки дечица.
Хвърлят ви, като на кучета, едни хора за да ги разкъсате, от които хора си нямате представа кои са, какви са, и защо не са потропали на вратата.//и вие "патреотите" се озъбвате оскотели за да ги убивате..! Да убивате! Това е което мафията очаква от вас - да оглупеете до зверщина. Нали Левски е кумирът на патриотите?! Нали Левски бе казал "Робът стъпил в България става свободен"..Забравихте ли това?..Каква туземна низост! Пред тая ви злоба и зверствата на ИДИЛ бледнеят. Хайде, хващайте ножовете и гаубиците и трепете наред...за да си останете тук само скотовете и да се изяждате едни други в беззаконие и безчовечност.. Ако тълпата е оскотяла, плюсовете и минусите нямат значение, те са само индикация на степента на оскотяването.
цитирай
18. linuxfan - да
21.10.2015 21:34
leonleonovpom2 написа:
linuxfan написа:
Много трол, много нещо в този пенсионерски блог.бг:-) Не че съм любител на Глишев и на десничарството въобще( определям се като социалдемократ и да, имам левичарски уклони, с които се гордея), но що тормозите човека, че си е казал мнението. Може да е глупаво, сбъркано, идеалистко, крайно, но си е негово. А и на места изглежда( дали е е отделен въпрос) разумно. И аз си мисля, че тук се прикрива огромен гаф, вероятно с трафик на имигранти, то сега това е хитът за печалба в средите на БГ подземния свят.


Разбираемо е , да се проявява човещина!
Особено към автора на постинга
Но ако изразява лично мнение!
Заглавието му е неправилно, коментирал съм другаде!
А с оглед човещина към него, ако заглавието беше" Защо не подкрепям насилието край Средец", да, полага му се!
Безспорно лично мнение, следва да се уважи!
Но така формулирано заглавие си е живо насилие над читателя, който не подкрепя изложеното Инсинуация, как трябва правилно да действа и мисли Защото е неспособен на правилно мислене Нещо намирисва и то силно, нали? На позната пропаганда!!
Надявам се, че разбирате добре разликата!

Както казах вече- много тролове, много нещо тука, нямате ли си в тоя блог.бг поне някакви от малко-малко читави админи:-)
цитирай
19. demograph - Най жалкото е, когато наглед интелигентни хора се свлекат в блатото на низостта
22.10.2015 00:35
Всичките овъртания, с които се цели да се оправдае една абсолютно дивашка постъпка, са жалки, жалки...до отвращение. Няма пари или политика, или религия, с която да оправдае една невинна човешка смърт. Която политика оправдава смъртта на невинни е дивашка. Която религия оправдава убийствата е дивашка. Която държава оправдава убийствата и награждава убийците е дивашка. Който е готов да убива преди да е установил, че жертвата е виновна за наказание със смърт е дивак, скот..опростачен примат. Това е истината. Всички вие по-горе, а и следващите по-долу, които сте готови да убивате без вина, без съд и присъда, или да оправдавате и награждавате такива убийства, по внушение на тези които правят пари от човешките страдания, сте загубили човешкия си образ.
- КОЙ ви казва, че случаят в Средец е законна защита на границата? Кой тръби, че е рикошет? Кой ви казва, че е имало само един случаен изстрел? Кой ви казва, че е стрелял само един полицай? Кой каза, че хората били въоръжени? Кой каза, че били агресивни? Кой писа, че в мобилните им телефони имало ИДИЛски насилия? Кой изкара убитото 17 годишното момче трафикант на хора и водач на група "зли ислямисти"? Кой ви каза, че гр.Средец е на границата? - все лъжи.
Казва ви го мафията, чрез медиите и държавниците, които тя държи на верижка, и на които тя плаща с кървавите пари на мъртвите мигранти.
И вие, уж интелигентните хора, слушате и вярвате на мафията...! В България, в пълно, омертно мълчание върви кървав, дивашки бизнес с трафик на хора. Медиите на мафията го прикриват с мълчанието си и с лъжите които тиражират. Изцепките на Божо са за да ви се отклони вниманието от провала на МВР и на държавата. Заставайки на страната на лъжата на мафията вие ставате част от мафията. Спомнете си югоембаргото, приватизацията, гьола в Белене, КТБ...интелигенти..! Ако не помните как са ви лъгали същите тия, ще бъдете вечно техни глуповати слуги. И истините, като тая на Манол Глишев ще ви бодът в задниците.
цитирай
20. mglishev - Много тролове,
22.10.2015 18:39
много нещо :) Разбира се, мненията на такива примитиви са за презрение.
цитирай
21. mglishev - Поразчистих глупостите
29.10.2015 03:55
Нещо може и да е останало за илюстрация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8648122
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5672
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата