Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2016 11:28 - 20 април 2016: паравоенните и Ларгото
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 3369 Коментари: 5 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image


Днес е 20 април и в София има две донякъде интересни събития: едното е откриването на Ларгото от 11:30, а другото - нещо като неонацистки митинг пред Народното събрание, мисля, от 12:00. За интересуващите се от обществените работи хора тези две, хм, мероприятия съвпадат доста любопитно.

Първо за второто. В последните седмици стана ясно, че отделни лица и самоорганизирали се въоръжени групички спират мигрантите по югоизточната ни граница, обират ги и не ги предават на полицията, а ги прогонват обратно в Турция. Може би много патриотично, но незаконно. Точно така - по-незаконно в сравнение с нарушаването на границата от страна на самите мигранти. Отделно от това, самоназначилите се пазители на територията ни връзват мигранти със свински опашки (пластмасова връв) и снимат това си поведение. Пак отделно, някой си Ангел Калеев се самозасне как бие млад циганин (или млад ром, ако предпочитате), задето онзи бил казал, че двамата са равнопоставени. Инсценировка или не, това си беше насилствен акт и пропаганда на неонацистки, ксенофобски идеи. Които също са незаконни. Междувременно министър-председателят Борисов показа свръхчувствителност по темата с т. нар. “граждански” патрули и “граждански” арести по границата: той похвали извършителите на тези незаконни деяния, насърчи ги и сам или чрез екипа си фактически наложи цензура над карикатуриста Чавдар Николов, който изобличи това поведение като произвол.

Интересно беше, че Борисов не прояви никакъв интерес към самия факт на връзването и тормоза, а само към наричането на свинските опашки с истинското им име, както и към доходите на карикатуриста. Малко по-късно, на набързо свикана конференция на ГЕРБ, шефът на кабинета си послужи със заплашителен тон към своите съпартийци. През цялото време на тези събития медиите натрапчиво изтъкват, че на полицията не й стигат кадри, че границата ни трябва да бъде охранявана (малко неясно от какво, понеже мигрантите масово избягват страната ни), че е хубаво граждани да помагат на полицията и че ставащото в Странджа е проява на “гражданска съвест”. Накъсо, това показва, че Борисов насърчава ксенофобски действия, защото е популист и иска да се хареса на всяка шумна група в страната.

Не толкова накъсо, това показва, че Борисов или се страхува от групичките ксенофоби, или иска по някакъв начин да ги използва - а може би и двете. Дали те се създават с негова благословия или пък започват да търсят протекцията му след възникването си е интересен въпрос.

Темите за “гражданските” патрули от криминално проявени лица, за ксенофобската мода, за истерично отглежданата у нас истерия против мигрантите и циганите, и за свинските опашки се сливат в днешния неонацистки митинг пред Народното събрание.

Организират го не много популярни, но все пак публични групи на бивши военни, соцносталгици, със звучни названия като “Воински съюз” и “Шипка”. Тези хора заявяват в обществените си профили, че искат реставрация на “народната” република, нов “народен” съд, излизане на България от НАТО и ЕС - тоест по същество са путинисти. Неосъветски агитатори, повече или по-малко свързани с втората фаза на хибридната война (първата е чисто дезинформационна, втората е вече организациона). Разбира се, те се канят да дойдат до София от прочутата Оръжейна долина на соцносталгията в Централна България. Разбира се, те са и ксенофоби. Разбира се, те искат затваряне на границите - точно както и самоорганизиращите се “патрули” в Странджа. Но не уточняват дали става дума за затваряне на границата само за чужденци, искащи да влязат или и за българи, искащи да напуснат страната.

Двете групи - гранично-патриотичната и воинско-социалистическата - са органически свързани. Имат сходни идеи, склонни са към самоорганизация, нямат против оръжието, служат си с шумна реторика и, разбира се, са големи патриоти. Впрочем, граничната група набляга и на “защитата на вярата”, което е само нов тип патриотизъм. Даже не чак толкова нов.

Подобни родолюбци, “православни” и “съзнателни граждани” в Украйна съществуваха от години и накрая се превърнаха в “доброволци”, съдействащи на руската армия при нашествието й в Крим и Донбас. Това е ядката на паравоенни формирования. Такива бяха и “Тигрите” на Ражнятович-Аркан в Сърбия. Подобни паравоенни създадоха Приднестровската “република” в Молдова - по същество това е бивша съветска армия, съществуваща и до днес като псевдодържава.

Граничните и митингуващите групи просто ще се слеят. Митингуващите отначало ще викат много шумно против Борисов, но в един момент могат и да спрат викането си, ако той демонстрира повече гъвкавост към по-последователните путинистки рупори у нас: Доган и Първанов. За ниското ниво соцносталгици Борисов минава за прекалено прозападно настроен, но за по-добре информираните сред тях той е техен потенциален съюзник и също соцносталгик с неосъветски уклон. Популизмът му позволява даже и известни залитания към “мека” ксенофобия.

На паравоенните у нас им предстои да решат (или да изчакат разпореждания) как точно да се държат спрямо Борисов. Но поне днес те ще крещят и ще бъдат шумни. Нищо страшно, поне засега, но утре свинските опашки могат да се окажат и предназначени вече не за мигранти, а за недоволни българи, нарочени като прекалено “либерални”, “соросоидни” и прозападно настроени. Така или иначе, полицията е обявена за прекалено слаба и имаща нужда от “гражданско” съдействие, а и бездруго тя се ползва от властите само за разгонване на протести, както добре помним.

Авторитаризмът на Борисов минава през сближаването му с неговите формални противници и през превръщането на “плаващото мнозинство” в желязно статукво на путинистка олигархия. При това положение Парламентът ще става все по-спокоен и дори почти симпатичен - в него ще цари консенсус за “голямата национална стратегия”, а неразбирателствата за конкретни парчета от баницата ще се уреждат неофициално, каквато, впрочем, е практиката от години. Тази стратегия ще изключи свободата на словото и придвижването, но ще засили корупцията, мафията и руското влияние у нас. Полицията и “съзнателните граждани”, милеещи за соцреставрация, ще си помагат в пасенето на мълчащото мнозинство. Поне такъв изглежда сценарият. От нас зависи дали той ще се състои.

Всъщност дори още не е съвсем ясно дали Борисов няма да прояви пресметнат страх и още веднъж да повтори комедията с оттеглянето си - да се самосвали от власт, било временно, било за по-дълго време, та да харчи на спокойствие откраднатите от нас пари.

Второ за първото. Прочетете пак абзаца под заглавието и помислете. Ако соцносталгиците-неонацисти бяха чак толкова антиборисовски настроени, то щеше ли Борисовият министър Рашидов да открива смехотворното си Ларго точно по време на техния митинг? Ще припомня, че бутафоризацията на археологията и историята е част от православно-патриотичната пропаганда на самите соцносталгици и техните гурута от бившата ДС. Не казвам, че Рашидов ще се прегръща по площадите с разни изперкали стари подофицери. Казвам само, че те са от една кръвна група.



Гласувай:
5



1. didanov - здравей, объркал си се нещо
20.04.2016 21:06
"Подобни родолюбци, “православни” и “съзнателни граждани” в Украйна съществуваха от години и накрая се превърнаха в “доброволци”, съдействащи на руската армия при нашествието й в Крим и Донбас. Това е ядката на паравоенни формирования. "- подобни граждани в момента управляват или по-скоро разграбват Украйна.
цитирай
2. didanov - като няма истински военни
20.04.2016 21:08
и държавата умишлено абдикира от отговорност, се налага паравоенните да направят нещо.
цитирай
3. mglishev - Не, не се налага.
24.04.2016 21:10
Това "налага се" е пропаганден номер, за да се оправдае образуването на руски наемнически дружини.
цитирай
4. staler - глистев, баби+жаби=0, първите в ...
25.04.2016 06:03
глистев,баби+жаби=0,първите в списъка,нарушаващи законите и конституцията са властимащите които са оставили границата неохраняема и са проявили необяснима/дали?/толерантност и пасивност спрямо такива като теб---шепа негодници,всеизвестно---от кого и защо спонсорирани,да торпилирате и крехките опити за прилагане на ред и законност в тази държава...презумцията че некои ни заобикаля,щото сме много неубави може да звучи сериозно само на шорошотворени агентурни сбирки....де е ларгото ,де е путин,де е рашидовпиянкютук ортабодалъкултуртрегер,де са параофицерсоцносталгиците и де са малко нещо криминалните събуждащи се млади подбалкански момчетии с които тепърва ше берете ядове,дорогои?
цитирай
5. mglishev - Не обичам
30.04.2016 01:03
тъпанарски коментари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8627778
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата