Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2016 12:52 - По националний вопрос
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 2260 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Съвременният средностатистически българин е славяноезичен неславянин (защото всъщност говори език, който е част от надгруповия балкански езиков съюз, включващ неславянски езици като гръцкия и румънския). Съвременният средностатистичисеки българин също така е източноправославен християнин най-често само по традиция, а не по практически изповядвана религия. Впрочем, източноправославният му етнокултурен маркер го сродява с небългари като гърците, руснаците, сърбите, грузинците и православното арабско малцинство. Средностатистическият съвременен българин се смята за такъв по чисто политическа приемственост с онези българи от Първото царство, които първоначално са били тюрко- или ираноезични нехристияни (и част от тях са били расово монголоидни, както сочи лицевата възстановка по черепа на ичиргу-боила Мостич). Съвременният средностатистически българин най-общо принадлежи към европеоидната раса, кавказки тип, средиземноморски подтип (а можем и да модифицираме този опит за класификация, за да не ни се подиграват заслужено професионалистите) и е генетично близък до доста консервативния фонд на повечето южно-, източноевропейски и средиземноморски населения, включително до на пръв поглед изненадващо звучащите за нас ливанци, италианци и унгарци. В изграждането на съвременния ни генетичен фонд участват представители на над петдесет етнически групи - което, впрочем, е некоректен израз от моя страна, защото етносът е културна, а не биологична категория. Тоест "българин" (като всеки друг етноним) е преди всичко културноисторически термин или по-точно маркер, конкуриращ се с други такива в рамките на относително голямо биологично разнообразие, за което се преструваме, че не си даваме сметка - по исторически причини. Наличието на македонско самосъзнание доказва точно това.

"Проблемът" (проблем за глупаците) с тази вярна дефиниция е, че тя лесно може да включи турчина, гърка, евреина, албанеца, арменеца и циганина - и аз познавам евреи и арменци, които с основание биха шибнали един на всеки, който им каже, че не са българи. Познавам и идиоти, които са казвали на мен, че не съм българин, защото моите предполагаеми прадеди, печенегите, хипотетично заселили се в Софийско преди деветстотин години, не били прабългари... Всеки нормален човек може сам да осъзнае глупостта на подобно "мислене". Целта на националната държава, откакто изобщо я има, е да включи в нацията всички етнически и етнографски групи на територията си - Франция и Великобритания, та дори Германия и САЩ са отлични примери за това. Да смятаме циганина за "небългарин" може само да ни донесе проблеми, защото циганинът току-виж ни повярвал, почнал да се самодефинира другояче и поискал автономия. От такива глупости лесно се стига до катастрофа по балкански. Ето защо патриотизмът трябва да е умерен, елитарен, антипопулистки и крайно рационален.

След като казах всичко това - да, аз съм българин. Може да съм русолявокестеняв, относително блед и синеок, за разлика от повечето си сънародници, но съм хилядапроцентово убеден, че от Витоша по-високо нема и имам самочувствието на наследник на войнствените създатели на империи от Атила до Светослав Тертер, пък и на победителите при Сливница, Одрин и Дойран. И определено се гордея, че съм съвсем пряк приемник на езика на свети Климент Охридски и Кръстан Дянков, на религията на свети княз Борис-Михаил и цар Калоян, както и на свещената Търновска конституция, според която всички сме равни пред закона и всеки роб на наша земя става свободен.

И няма разни простаци с непрани гащи да ми обясняват какво е или не е да си българин.

"Тук съм и тук оставам."


Тагове:   българин,   циганин,   глишев,


Гласувай:
4



1. mglishev - :)
15.12.2016 14:22
appen13 написа:
Боже, Боже, защо Боже не си прибереш нахално неграмотните ПАРВЕНЮТА

Манолчо, защо все пак не вземеш и малко да се образоваш, а ?
Знам, че става по трудния начин с четене на по-дебели книги и с МИСЛЕНЕ.
Но все пак опитай.
Защото графоманската ти форумна логорея има силно шизофреничен привкус и демонстрира потресаваща неграмотност във всичко.
Между другото, просто за обща култура.
Цар Йоаница НЕ Е от български произход, а е ВЛАХ.
И никога не го е крил.
А като юрист ти отварям очите, че Търновската конституция практически НИКОГА не е действала на територията ни и е АБСОЛЮТНО конституционно недоносче.
Извинявай Манолчо, но си неграмотен до безобразие. При това си неграмотник от най-неприятни тип - със самочувствие, че знаеш и разбираш.


Господине, такива като вас са идиоти и с удоволствие ви трия просташкия коментар.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8650111
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5672
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата