Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
07.03.2022 19:56 - ОСОБЕНОСТИТЕ НА РУСКИЯ МУЖИК
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 3375 Коментари: 12 Гласове:
12

Последна промяна: 22.05.2022 09:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ОСОБЕНОСТИТЕ НА РУСКИЯ МУЖИК

Автор: Виктор Кордон

 

През 1860 г. Николай Добролюбов (1836 – 1861 – руски философ, литературен критик, публицист, поет, педагог, революционен демократ, реалист, патриот) публикува своето произведение „Черты для характеристики русского простонародья”. В него той излага две от най-разпространените мнения за руския народ, които ще изложим тук:

„Известно е, че има две мнения за руския народ, които са коренно противоположни едно на друго. Някои вярват, че руският човек не става за нищо сам по себе си и не представлява нищо повече от нула: ако поставите до него някои чужди цифри, тогава нещо ще излезе, а ако не, той ще остане в пълна незначителност. Други, напротив, имат за руснаците същата представа, каквато и някои обикновени хора имат за маймуните, уверявайки, че маймуната разбира всичко и знае как да говори, само от хитрост крие талантите си. При нас, нали разбирате, всеки мужик е гений; ние сме неучени и дори не се нуждаем от никаква наука – руският селянин ще направи повече с брадва, отколкото британците с всичките им машини; той знае как да прави всичко и е способен на всичко, но само – не знам защо – не показва способностите си”.

Дали нещо се е променило от времето, когато пише Добролюбов? Това, което не се е променило, е, че и днес, както и през цялата си история, Русия изнася основно суровини. Някога руснаците са изнасяли предимно дървен материал, восък, кожи, зърно и мед. Разликата оттогава е само в част от асортимента – днес Русия изнася също кожи, мед, зърно, дървесина, но вече и газ, нефт и руди на черни и цветни метали, като суровините съставляват над 90% от руския износ.

Познати (и непознати) русофили твърдят, че руснаците можели всичко, но – поради незнайни причини – не искат да го показват. И това ни връща към едно от представените от Николай Добролюбов общоприети по негово време мнения, според което руснаците са като маймуните: „маймуната разбира всичко и знае как да говори, само от хитрост крие талантите си”. Та за българския русофил – същество с българско поданство, но с руско самосъзнание – руският мужик е „гений”; според русофила „руският селянин ще направи повече с брадва, отколкото британците с всичките им машини; той знае как да прави всичко и е способен на всичко, но само – не знам защо – не показва способностите си”. Та и днес руският мужик изнася основно суровини и само около 89 хиляди автомобила. За сравнение: само Фолксваген продава около 9 милиона автомобила годишно. Няма да привеждам данни за БВП на Русия и Германия, защото там нещата са плачевни за руснаците, въпреки че притежават по-многобройно население, най-голямата територия от всички страни и най-много природни богатства.

Но това не пречи на мужиците да страдат от комплекси за малоценност, които избиват в неоправдано високо самомнение. Според допитване, проведено преди години, 78,9% от тях се смятат за народ-освободител; 78,2% - за народ, създател на велика култура; 69,1% - за народ-строител; а 63,9% - народ, защитник на народите.

Всъщност за нас няма значение за какви се смятат руснаците и адекватна ли е тяхната самооценка. Важното е, че в България има хора, които сляпо вярват на руските пропагандни клишета и ги повтарят като мантри, въпреки очевидната им несъстоятелност, а понякога и откровена глупост. Но най-лошото е, че тази русофилска паплач представлява една критична маса, която чрез гласуване на избори или чрез своите представители в различни важни сфери, влияе негативно върху политическия и икономически живот на страната ни. Затова борбата ни трябва да бъде срещу русофилската зараза, която повече от сто години дърпа България към Русия – страната на мужиците, които при всичките си природни дадености и богатства, са сред най-изостаналите в икономическо отношение народи.

Неслучайно Димитър Благоев пише за русофилството следните силни и истинни думи:
„Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите”.






Гласувай:
12



1. blackvibrator - Когато цъфне тая путинска бубол...
07.03.2022 20:24
Когато цъфне тая путинска буболечка, и окендзва всеки блог.
Благоев го е казал прекрасно.
цитирай
2. kordon - До radostinalassa
07.03.2022 20:28
За Ваше съжаление нито "данните", които привеждате, нито "логиката" Ви отговарят на действителността. Но аз не очаквам да видя истината от русофил, защото ако някой може да види истината, той няма да стане русофил.
цитирай
3. blackvibrator - Много по лошо от русофил е, тая е путинофил.
07.03.2022 20:34
kordon написа:
За Ваше съжаление нито "данните", които привеждате, нито "логиката" Ви отговарят на действителността. Но аз не очаквам да видя истината от русофил, защото ако някой може да види истината, той няма да стане русофил.

цитирай
4. kordon - До radostinalassa
07.03.2022 20:50
Съжалявам, че трябва аз да Ви го кажа, но Вие сте живо доказателство, че русофилията е психично разстройство, което в България, изглежда, е приело мащаба на епидемия.
цитирай
5. petgrig - Българския русофил
07.03.2022 22:08
е в развитието си даже зад неандерталеца! Поздрави!
цитирай
6. germantiger - 100%
07.03.2022 22:57
добролюбов все ендо е писла и за огромна част от българите

не случайно аз наричам част от българите - малките руснаци

а това от теб е великолепно, би могло да бъде сленг фраза

не знам дали е префраза на нещо,но е абсолютно:

kordon
Но аз не очаквам да видя истината от русофил, защото ако някой може да види истината, той няма да стане русофил.
цитирай
7. kordon - До germantiger
07.03.2022 23:15
Посоченото от теб изречение ми дойде на ум, докато търсех аргументи срещу една русофилка, която обаче си изтри коментарите.
цитирай
8. zimna - Хихи
08.03.2022 04:11
А какво ще стане когато руския мужик спре да изнася каквото и да е?
Ако наложи насрещни санкции?
Кой ще го отнесе първи?
цитирай
9. kordon - До zimna
08.03.2022 07:58
Първо, руският мужик не спира износа, не защото е загрижен за братските западни народи, а за валутните си постъпления, които напълно ще секнат.

Второ, руският мужик ни най-малко не ме интересува. Написал съм горното, за да покажа колко глупав трябва да е човек, който се възхищава на руския мужик, който не може да направи нищо свястно със собствените си ръце. И неговата пълна неспособност е призната от руснаците, както показва цитатът от Николай Добролюбов. От което следва, че русофилът е немислещо същество, което сляпо приема руската пропаганда за истина. Предателската му същност си проличава, когато започне да защитава яростно и безусловно руската гледна точка и руските интереси, дори и когато са в ущърб на българските. Затова, както казва Димитър Благоев, русофилството е суеверие, което неизменно води до предателство.
цитирай
10. batogo - !!!:))) Много Истина има в анализа ти, Викторе!
08.03.2022 08:56
Подкрепям изцяло тезата ти!
Поздрави!
цитирай
11. kordon - До batogo
08.03.2022 09:20
Благодаря ти, приятелю!
цитирай
12. vladtepes - За руския мужик
08.03.2022 17:28
Руският мужик се нуждае от добър цар - батюшка самодържец от ранга на дядо Иван, неправилно наречен Грозни, Борис Годунов, Петър I, Джугашвили и т.н. Без добър цар - батюшка самодържец Русия е обречена на упадък и разпад, за съжаление Путин е много далеч от нивото на посочените.
цитирай
13. nkf - Понеже достатъчно дълго време ми се ...
11.03.2022 14:07
Понеже достатъчно дълго време ми се налагаше да работя с руснаци, - но и с британци, германци, украинци, ирландци, исландци, поляци - мога да кажа, че в огромното си мнозинство, руснаците са пълна измет. Наистина са некадърници и глупаци, но обладаващи една перфидна хитрост и наличие на изобретателност -много често абсурдна, - която обаче се проявява само в сферата на сенчестия живот. Освен това, руснаците са доста страхливи и плашливи, за това също съм натрупал достатъчно впечатления. Впечатления, които дори са ми коствали материални загуби.
цитирай
14. kordon - До nkf
11.03.2022 18:31
И аз съм имал възможност да работя и контактувам както с руснаци, така и с украинци. Ако трябва да съм честен, впечатленията ми и от едните, и от другите не са добри. Разбира се, внимавам да не си съставям мнение за двата народа като цяло само въз основа на тези впечатления. Но и аз забелязах, че умовете им не работят в градивна посока, а само как да направят някой "удар", тоест да измамят системата или някой човек, сиреч да живеят на чужд гръб. Възможно е и повечето да са с такава нагласа, което би обяснило защо обществата им са недоразвити във всяко отношение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4842929
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285