Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2013 10:17 - КРАСОТИТЕ НА КАРСТА - 5
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3254 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 30.03.2013 18:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Тези снимки направих при доста лошо време, заваля сняг. За разходката ми трябваше сухо време, за да мога да заставам на подходящо място по скалите, но не се получи. На тези, които не знаят какво е понор ще поясня, че това не е планина с върхове, а.....с огромни вдлъбнатини. По Стара планина ги има на доста места, но най-големите по площ са в Софийско. Имам ги описани в блога ми.


image



image



image



image

                                                Нещо като бели бъбреци....

image

Водоата в реката е така прозрачна, че водата й не се вижда. Вижда се обаче карстът, който се е образувал под нея.

image



image



image

Макар и доста голяма, тази река се подхранва от водата, влизаща през вертикалните отвори на карствота планина. В края на лятото водата намалява, но минути след пороен дъжд тя заизбликва от карстовите извори. Има си пътища в скалиите.

image

                 Водата не е само до скалата, а и в лявата частхнса снимката.

image

                                        Два водопада от отложен карст

image

                                   Карстово образувание по реката

image

                                                  Ждрелото на река Ерма?

image

                                     Езерото Бъбрекът от Седемте рилски езера?

image



image

                    Следи от най-висшита цивилазия - бутилка от бира.
                             Да плуваше до нея и едно DVD с чалга!

image

Този вкаменен примат и автора на петчастния постинг имат нещо общо:
Приматът е с цицина на главата, вероятно причинена му от друг примат.
Аз също съм с цицина, но за разлика от примата сам си ударих главата
в една скала. И затова не гледам сърдито като него на случилото се, а с хумор.

image



image

                                          Шега на карста

image

 Не съм очакваАл ни най-малко, че сред тия пущиняци Бащата на народите имАл военна база!!!
     В момента Бащицата дава насоки на военните в случай на война върху коя част от Америка да им се изгърмят с петолъчното си оръдие. За да не забравят мястото, те си го записваха в тевтерите. Ще скондапцат американците на секундата.

image

                                                             Вкаменелости

image

                                  Язовир, направен си от реката по ширпотреба.

image

                                         Речен праг собствено произвоство

image



image

      Чудо: Реката сами си е построила водопад от разтворения във водата карст!

image

Снимката се нуждае от пояснение: не само в долната й част - това карстово езерце 
достига до снежното петно, но водата е така прозрачна, че не се забелязва.

image

Отложен карст от странично поточе. Водата му съдържа
разтворен в нея варовик, който се е отложил тук.

image

Стимката не е ясна, защото вали сняг. "Специалистът" обаче
ще различи по коритото й карстовите прагове.

image

Високите пролетни води напълват с вода скални вдлъбнатини, в които водата през лятото се затопля доста. Там се размножават жабите. Ето един техен ж. к. блок.

image

Карстовата река сама си прави водопадите - отлага се варовик на определени места, тя там се надига и...заподскачва. Ето тук.

image



image



image



image



image

Това е карстово дъно на река. Водата е така кристално чиста /както Софиански?/, че не не се вижда. В дясната половина на снимката по дъното има отложен варовик /карст/. 

      И този постинг ще завърша с музика, с клавирни сонати от Шуберт:
        Шуберт оставя многобройни творби в този жанр. Те не са писани във формата, завещана ни от класиците в този жанр, но са много красиви като музика. В сонатите си Шуберт ползва теми от песните си, а темите на сонатите пък звучат като формата песен без глас: пианото изпълнява "оркестровата интродукция", после в горния регистър, който е в диапазона на човешкия глас, то запява мелодията на песента, винаги божествено красива.
     Сонатитие на Шуберт са особено драматични. Те са "божественоо дълги", както казва за тях друг мой Бог в музиката, Шуман. С напредване на възрастта  /той е починал на 31!/  сонатите на Шуберт стават все по-сложни. Те имат импровизационен характер и за много от тях наименованието Соната не е подходящо. По-подходящо за доста от тях според мен би било Фантазия. Има една такава Соната- Фантазия, която никой не може да изпълни така добре както Рихтер. Бруно Монсежан с тази соната започва филма си за Рихтер.
     Шуберт в творчеството си се учи мъничко от Моцарт и много от Бетховен, но тук ще добавя нещо - Бетховен също се учи от Шуберт,  с когото са съвременници. Шуберт упира една година след него. Давам за пример приложената в четвъртия линк соната. Темата се родее с темите в концертите за пиано на Моцарт и Бетховен в до-минор. Сонатата в четвъртия линк ми е любима от Шубертовите, а Рихтер как я свири!
     Въпреки многото сонати за пиано - над 20! -  писани от Шуберт, най-могъщата му клавирна творба остава Фантазията "Странникът". Тази пиеса може да се сравнява по мощ с "Картини от една изложба" от Мусоргски. Напомням за още една Фантазия на Шуберт, но за цигулка и пиано, и тя като клавирната Фантазия.
   Приятно слушане на тези прекрасни произведения!                                                                                                                                                                                                                                      Послепис:
     Тази разходка в пет части посвещавам на дама по случай неин юбилей. Бих могъл да я взема веднаж с мен на разходка по планината, но мисля, че такива пътувания могат да бъдат осъществявани само след много продължителна предварителна подготовка - в противен случай резултатите от тях ще бъдат незадоволителни. А подготовката - аз вече зададох параметрите й в края на постингите си:
     Трябва да се познава цялото творчество на двата композитора, чиито произведения сложих да красят постингите ми. Познания не само върху творчеството на тези два титана - по-различни не могат да бъдат! - трябва да има дамата, но и за мястото им в света на музиката, корените на изкуството им и посочените от тях направления за развитие на музиката от следващите музиканти. Детайлно познаване на творбите им от всички жанрове е необходима, както и връзката на творбите им с творбите от композиторите, от които те са се учили, но и с творбите на следващите композитори, които са творили по-късно иса повлияни от техните творби. А това си е сериозна работа!
    Когато тези условия бъдат изпълнени, ще отправя поканата си. Пролетта е най- подходяща за Понора, където правих тези снимки - тогава реките са най-красиви! -  но ще се окаже ли времето за подготовка на пътуването  достатъчно или ще трябва да изчакаме още няколко пролети - ще видим...
   София, 31.03.2013
    Herr Doktor Watkoff, Musik... und Bergwanderer

   


н











Гласувай:
11



1. sande - Поздрави, Коста!
29.03.2013 18:33
Завиждам ти благородно, за твоето пътешествие из българските планини, което е безкрайно и безспирно. Малко са тези хора, способни чисто физически да издържат.

Много интересен и колоритен е и този ти репортаж от Непознатата, дива България.
цитирай
2. tota - Коста,
30.03.2013 09:24
Чрез твоите пътеписи всеки един може да долови величието на планините ни и магията на майката Природа. Не случайно учителят Петър Дънов пише, че " в планината човек има сто пъти по - голяма възможност да намери истината, отколкото в долината....Планините не са създадени за снеговете и ветровете; те са създадени за хората, да се учат и ползват от тях."
Докосването до планините доставя истинска Божествена радост, дават сили и вдъхновение за работа...Благодаря ти за това косвено докосване! И то зарежда!!

Продължавай да показваш хубостта на майка България!!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Чудесни снимки си направил, бива си ...
30.03.2013 21:39
Чудесни снимки си направил, бива си те!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188369
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031