Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2010 12:33 - Македонската цивилизация е на 77 000 ходини
Автор: mglishev Категория: Забавление   
Прочетен: 14611 Коментари: 34 Гласове:
6

Последна промяна: 06.11.2010 02:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Има горе-долу два милиона българи, които успяват да съчетаят автохтонската с тюркската теория. На пръв поглед - невъзможно. Все едно да държиш заедно вода и натрий. В Македония обаче невъзможни неща няма.
Там са убедени, че тяхната собствена, местна, неповторима и възхитителна цивилизация е най-древната, най-великата и направо казано - единствената, за която си струва да се говори.
И е на седемдесет и седем хиляди (77 000) години.
Същевременно нямат проблем с твърдението, че бугарите сме си тАтари :) Вярвам, че скоро нашите автохтонисти ще започнат да се уповават за всичко на професорите от МАНУ (Македонска Академиjа на Науките и Уметностите) и да им ходят на поклонение, както християните ходят при свети мощи. То бездруго професорите от МАНУ са си бетер от свети мощи, както се вижда тук. Насладете се на премъдростта на Васил Ильов, гений от Скопие:



Тагове:   Македонската,   МАНУ,


Гласувай:
8



1. frina - Ъхъх:)
01.04.2010 12:39
Па така си е, честит първи април.:))
цитирай
2. mglishev - Верно, бе :)
01.04.2010 12:46
Ха честит професионален празник на всички писатели, борсови посредници, продавачи на коли на старо, македонци и автохтонци :)
цитирай
3. анонимен - А само да попитам каде през средн...
01.04.2010 12:53
А само да попитам каде през средновековието са споменати македонците или информация свързана с тях Или се появяват само през 77 000 години
цитирай
4. boristodorov56 - Този е готин пич!
01.04.2010 12:55
Ти обаче не си убедителен с аргументите си против автохоната теория
за произхода на българският народ!

Просто защото тук по тези земи славянски артефакти - така като ги определят в далечния североизток - тук по тези земи няма.
Ти знаеш ли някъде открити, регистрирани и доказани такива?
Поне едно чирепче?

Добре си го пуснал този готин пич точно на пъври април!
цитирай
5. mglishev - :)
01.04.2010 13:08
@otgorata:
Бе какво Средновековие, задаваш отговори. македонските братовчеди, завалиите, са доказателство за това как не трябва да се мисли. Не че въпросът ти е лош, просто ако го зададеш там, може да ядеш бой.

@boristodorov56:
Не знам какво по-убедително ти трябва. Интервю с Омуртаг не мога да ти уредя. Изобщо не говоря за славяните (макар че тяхна керамика има откривана), а забългарите. Има си постинг по темата, върви спори там.

цитирай
6. анонимен - е браво!
01.04.2010 15:01
тук няма какво да се коментира..simply the best, без конкуренция
Сн С
цитирай
7. iuliuscaesar - Спароток
01.04.2010 15:08
Абе човек, ти сигурен ли си че това не е Спароток даващ интервю в Македония.
цитирай
8. mglishev - Jас мислам
01.04.2010 16:45
оти дека ваа работа така ке излезне :)
цитирай
9. baletlnetpepas - Току що се убедих
01.04.2010 17:12
че с македонците наистина са роднини. Идвете нации имаме абсолютно еднакъв повод за гордост - най-старите държави с непроменени имена (2:45). Тази обща традиция, не може да няма общ източник.
Сега остава само да се споразумеем дали ние сме българеещи се македонци или те македонеещи се българи.
цитирай
10. mglishev - Това
01.04.2010 17:49
е първоаприлщина, нали? Братчедите от Скопие могат да бъдат наречени "нация" само много условно. А такива македонски партенки ги има много. Току-що научих за т. нар. "Бакърена книга", която била отпреди 8 000 години и била писана три века. Обаче в нея въпреки това има думи на латински и гръцки, а се споменава и името на Александър Велики (за несхватливите пояснявам, че нещо като гръцки има приблизително от четири хиляди години, примитивен латински - от три хиляди, а Александър е живял преди две хиляди и четиристотин). Хайде холан с тия македонски пророчества отпреди да има индоевропейци в Европа...
цитирай
11. boristodorov56 - Не споря, какъв мегдан за спорове има?
01.04.2010 18:45
@boristodorov56:
Не знам какво по-убедително ти трябва. Интервю с Омуртаг не мога да ти уредя. Изобщо не говоря за славяните (макар че тяхна керамика има откривана), а забългарите. Има си постинг по темата, върви спори там.

[/quote]


Къде са тези артефакти - от 6 или 7 в.?
Ще ми е интересно да разбера, защото не съм чак толкова запознат а ахреологическите баталии.

Чудя се с какво по-специално разполагаш от Омуртаг, извън с невъзможния репортаж с негова милост, освен:
- "Кан сюбиги Омуртаг е от Бога архонт в земята, гдето се е родил. Обитавайки стана на Плиска съгради малък стан на Тича и премести там войската си срещу гърци и славяни. и т.н." или
- " българите, като изпратили войска на лодки по река Драва, разорили с огън и меч славяните, които живеели в Панония, изгонили техните князе и им назначили български управители..."
и все в тоя дух.
цитирай
12. mglishev - Tolle, lege :)
01.04.2010 21:00
Ако канът е "сюбиги", както явно си съгласен, тогава от какъв произход е формата "сюбиги"?

Мадарския надпис да го припомняме ли? Както и приведеното към него сведение от Хурдабе?
цитирай
13. raders - майтапчии
01.04.2010 23:55
Най-голям майтап е, че си въобразяват завалиите, че са потомци на Филип и Алексансдър велики. И хич не се замислят, защо не знаят нито една гръцка дума.
цитирай
14. mglishev - Пълни кодошлии
02.04.2010 00:49
Не знам вярват ли си, ама съм сигурен, че ако ние вкупом се пишем македонци, братчедите мигом ще станат я шиптари, я черногорци, я бошнаци - само да не са еднакви с нас.
цитирай
15. vmir - "Палеолитскиот македински език и државата Македония били от 77000 години".
02.04.2010 10:48
Луно, луно, земьо македонска, и тебе ли ке те делиме?
цитирай
16. sande - Санде - Така е, Василе Ильовски...
02.04.2010 10:50
Македонците постоят от 77 000 години. А сигурно и повече.
От них се родил светот.
Посебно ако го читаме от десно на лево.
А да не зборуваме, че тако пише в "Нова Македония".
Бог да те побилва по белата косица.
От десно на лево.








цитирай
17. анонимен - Македонците, с всичките си изгъ...
02.04.2010 11:07
Македонците, с всичките си изгъзъци, пак са по-близо до историята си, отколкото "българските" "историчари" тип "Глишев".

Глишев, не ръси глупости, бе, човек. Да оставим настрана, че канасубиги си има точен превод от латински и че може да се изведе с много по-голяма вероятност за истинност на превода от други езици, като тюркските са чак накрая на тази опашка. Ами то сега си имаме президент и рейнджъри в Ирак и Афганистан, бе, тюрку Глишев. Е, понеже званието на главнокомандващия войската е от англо-саксонската традиция, значи българите сме ингилизи. Но понеже рейнджъри воюват в Ирак и Афганистан, значи сме и ирако-афганци! Цялата ви "история" е шита с такива бели дебели конци!
цитирай
18. raylight - Няма тюркска теория,
02.04.2010 12:19
има хипотеза, няма достатъчно доказателства, за да е теория. Автохтонството не е тема, с която се занимавам, затова ще се въздържа да давам оценки.
цитирай
19. raylight - А археологията
02.04.2010 12:19
какво казва ;)
цитирай
20. анонимен - ДжоСтаротоКуче:Той поне е патриот, а нашите професори са предатели
02.04.2010 12:31
mglishev написа:
@otgorata:
Бе какво Средновековие, задаваш отговори. македонските братовчеди, завалиите, са доказателство за това как не трябва да се мисли. Не че въпросът ти е лош, просто ако го зададеш там, може да ядеш бой.



Пък ако някой пише кат тебе в Македония за македонците и ги праща у поле широко азиатско, ще го обесят насред Скопие за поука на всички че не се плюе така срещу род и родина. ти чети по-умните и по-големите от тебе. Малък се още и ще се научиш. На твоята възраст се следват червените професори. Като пораснеш ще разбереш къде е истината.

Пък тоя на екрана повече на тебе прилича - защото си вярва и защото е в синхрон с конюнктурата. Него поне го окачествяват като патриот, а червените професори като предатели. Стой при предателите - и за тях има място в историята - онази с отрицателния знак.

цитирай
21. raders - ъхъ
02.04.2010 13:03
Това е идея. Колко му е да се пишем македонци. Той един юнак тук твърди, че сме тракийци, но може и македонци; няма кой знае каква разлика. Те тези момчета имат комплекси за непълноценност, понеже им са промити мозъците. От рождение им е набивано в главите, че българите са татари, а те - потомци на велика цивилизация, и хич не се замислят защо, санким, говорят български
цитирай
22. mglishev - :)
02.04.2010 14:19
Няма "историята си" при македонците. "Те" не са те, а са дял от "нас".

Впрочем, ползвам латински. Искам да разбера като какъв, аджеба, е точният латински вариант на "кана сюбеги".

А на всички пишман-патриотари от мен едно голямо "чао". Историята е преди всичко наука, а не средство на националната пропаганда. Човек може да си обича Родината и без да измисля глупости за нея. А че "патриотизмът" на някои тракомани ги кара да залитат към македонистките фантастики - това просто е доказателство за ирационалност.
Вместо да се набляга на хипотетичната близост между траки и македони, по-добре да се припомнят контактите между Аспаруховите (дунавски) и Куберовите (македонски) българи. Които хем са доказуеми, хем по-близо във времето.

Колкото до сравнението между рейнджъри и багатури - то може да има въздействие само над недоучили хора. Не ставаме британци от наличието на рейнджъри в днешната ни армия. Но тюркският пласт е първият известен за българите. Е, какви да са нашите далечни прадеди, ако не отговарят на първия известен пласт информация за себе си? Ако някой ги обяви за тюркоговорящи траки, получава Първа степен на Ордена Глишев с ленти, мечове, брилянти и тиквени листа.

А на червени професори никой не вярва, само дето тия, дето много приказват за "червени професори", не познават и един университетски преподавател. Ето този от линкчето е стар кадър на МАНУ, правил е кариера още при Тито. Такива са и първопроходците на автохтонизма у нас - покойният Фол е бил пръв ментор на тоже покойната принцеса Живкова. Благодаря от такива, преоткрили Шангов и Ценов в последните разпасани години на соца.

Научете се най-сетне, че тюрко-алтайската теория е по-стара от комунистите, а тракийската хипотеза е подхваната и съживена именно от тях покрай щуротиите на Людмила Живкова.
цитирай
23. анонимен - http://lysy2. archives. nd. ed...
02.04.2010 17:51
http://lysy2.archives.nd.edu/cgi-bin/words.exe?cana
http://lysy2.archives.nd.edu/cgi-bin/words.exe?subegi

И ще ме прощаваш, ама съм чакал да ми одобряват мнения само в детската градина. Затова - със здраве, одобрявай си своите мнения, аз доброволно на моите цензура да им слагат няма да се съглася. Живей си в измисления тюркски свят и си модерирай на воля.
цитирай
24. eloiz - Ей, Богу,
02.04.2010 19:01
реши се загадката с лицето на Марс! ))))))))) Всичко се връзва)))))))
цитирай
25. mglishev - Тия линкчета
02.04.2010 20:44
обясняват титлата на българския владетел през латински точно колкото кокер-шпаньолът ми обяснява съществуването на кенгура в Австралия през рето-романски.
цитирай
26. iuliuscaesar - канасюбиги
03.04.2010 12:15
титлата канасюбиги най - вероятно има тюркски произход и означава "Велик Хан." По този въпрос се допитах до мой приятел доктор в СУ по средновековна българска история. според него титлата се е произнасяла като "кхан" т.е. нещо средно между "к" и "х", което на съвременен български е трудно за произнасяне. именно за това той твърди, че е неправилно новото четене което се налага от Божидар Димитров и др. - кан, а не хан. Сподели че подобно е мнението на Гюзелев, а всички историци знаят кой е той.
иначе в последствие вариант на титлата "канасюбиги" е "велик княз" тази титла се появява по борисово време.
цитирай
27. mglishev - Тя е словосъчетание
03.04.2010 15:22
Естествено, че има тюркски произход. Някои автори го четат като "канас юбиги", а други (според мен по-близо до истината) като "кана сюбиги". Разбира се, винаги я има и третата възможност: "кан асюбиги", но не е много вероятна.

Да, след като са засвидетелствани чужди форми "хаган" (монголска), "хан" (турска и монголска) и "каган" (хазарска), нищо не пречи българското "кан" да е от същия порядък. Даже логично се явява като един вид "свързващо звено" между тюркските форми. В началото на думата вероятно се е произнасял аспирован беззвучен гутурал - среден между "к" и "х". Такива гърлени звуци в днешния български няма, но ги има доста в гръцки, испански, нидерландски и арабски, например.

Бешевлиев предлага четенето "кана сюбеги" със значението "хан-повелител на войските". Аз предпочитам това четене, но има и алтернативно: с метатеза на гръцкото "sougoubos", "върховен", трябва да се е получила тюрко-гръцката смесена форма "субиги". Правописът на надписите обаче ме кара да се съмнявам в това четене.

А приказките, че "кана сюбеги" било свързано със славянското "къненsъ" и германските "konung" и "kuningaz", доста ме съмняват.
цитирай
28. iuliuscaesar - титла
03.04.2010 16:49
да напълно си прав. иначе за "велик княз" нямах предвид че е тъждествено с "велик княз", а просто, че в последствие тази титла се появява. обикновено някой правят връзката княз/канас и твърдят че е канас има местен произход, но това просто не е вярно. титлата си е тюркска. разбира се това не означава, че българите са били тюрки:)
цитирай
29. mglishev - То донякъде е тъждествено -
03.04.2010 18:54
поне като значение. "Великиi (или: "великъ") къненsъ" на славянски старобългарски и "kana sybegi" на тюркски първобългарски са си на практика еднозначни. И двете на гръцки се обозначават с " 'archwn". Просто думите не произлизат една от друга.

Хе-хе. Да, ако българският владетел се наричаше шах, боилите му - мирзи и сатрапи, а вместо колобри имаше маги и мобади, това пак нямаше да значи, че българите са ираноезични... защото те просто са си траки, нали ;)
цитирай
30. sparhawk - Булзай
07.04.2010 09:02
mglishev написа:


А на всички пишман-патриотари от мен едно голямо "чао". Историята е преди всичко наука, а не средство на националната пропаганда.


Повече няма какво да се добави.
цитирай
31. анонимен - Щапаров Младши:
06.11.2010 01:53
От целия клип ми хареса само събеседничката. А този Васил Ильов е един безсрамен мошеник,представящ се за учен! И,моля Ви се,жената си седи
най-спокойно срещу него,сякаш й говори сериозни неща,а не тези клоунски
небивалици!
цитирай
32. mglishev - Ма не се учудвай,
06.11.2010 02:06
Ильов е виден идиот.
цитирай
33. shtaparov - Произход
18.11.2010 01:20
mglishev написа:
Естествено, че има тюркски произход. Някои автори го четат като "канас юбиги", а други (според мен по-близо до истината) като "кана сюбиги". Разбира се, винаги я има и третата възможност: "кан асюбиги", но не е много вероятна.
Да, след като са засвидетелствани чужди форми "хаган" (монголска), "хан" (турска и монголска) и "каган" (хазарска), нищо не пречи българското "кан" да е от същия порядък. Даже логично се явява като един вид "свързващо звено" между тюркските форми. В началото на думата вероятно се е произнасял аспирован беззвучен гутурал - среден между "к" и "х". Такива гърлени звуци в днешния български няма, но ги има доста в гръцки, испански, нидерландски и арабски, например.
Бешевлиев предлага четенето "кана сюбеги" със значението "хан-повелител на войските". Аз предпочитам това четене, но има и алтернативно: с метатеза на гръцкото "sougoubos", "върховен", трябва да се е получила тюрко-гръцката смесена форма "субиги". Правописът на надписите обаче ме кара да се съмнявам в това четене.
А приказките, че "кана сюбеги" било свързано със славянското "къненsъ" и германските "konung" и "kuningaz", доста ме съмняват.


1.Канас убиги=Къняз у Бога/Княз от Бога/
2.Къненз=Кънез/Кнез,без носовката/.
3.Конунг/"герм."титла/=Конуг/без носовката/,Канаг/Каган-"тюркска"титла/,Канас
/Къняз,Княз/-Българска титла.
4.Кунингаз/"германска"титла/=Кунигаз/без носовката/,Кънезат/Кънязът,Князич/,
Канагас/Каганас,Каганът-"тюркска"титла,Могичас,Можичът,Магичът=Маготин,
Божичът,Водачът,и т.н.-Българска титла/!
И моите поздравления към г-н Глишев за вярната патриотична позиция относно Македония!
цитирай
34. анонимен - гол гъз
22.04.2012 02:56
Този пич е истински българин! Като го слушам какви глупости говори, все едно , че слушам Йоло Денев или Фархат Нуруртдинов! Сигурен съм, че друга нация не може да създаде толкова луди хора!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625474
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата