Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2010 04:59 - Св. Арнул от Соасон, бирата и покръстването на саксонците
Автор: mglishev Категория: Забавление   
Прочетен: 6133 Коментари: 13 Гласове:
10

Последна промяна: 28.07.2010 04:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чудесен мъж, велик мъж, човек, който е знаел какво да каже на християнското паство, за да го окуражи по трънливия път към... кръчмата image

image


Арнул от Соасон (Северна Франция) е живял в средата на ХІ в., точно около схизмата. Като епископ на града и проповедник в катедралата, той неведнъж казвал, че: "Пивото се е появило на света от човешките усилия и Божията любов." Добрият пастир чистосърдечно съветвал пасомите си да пият по-често бира отколкото вода, защото според него: "в пивото има сила, която опазва здравето". Епископът е бил навярно прав, защото при варенето и ферментацията в бирата наистина умират патогенните организми, които могат да живеят в непреварената вода (а тогава никой не се е сещал да преварява водата). Освен практическа наблюдателност, пастирът е имал и исторически основания да говори такива неща в катедралата в Соасон.
След смъртта си Арнул бил канонизиран и днес в Белгия, Франция и Германия го тачат като покровител на пивоварите. Неслучайно в Белгия и Германия и до днес някои много добри марки бира се произвеждат от монашески братства.

Не знам дали сте чували за т. нар. осмо Тайнство на Църквата, извършвано в ранното и зрялото Средновековие в Германия - т. нар. "Преображение". По липса на вино в студените части на Европа и поради високата му цена при внос, в много бедни енории в Германия франките, саксите, тюрингите, фризите, баварците, а за британските и скандинавските народи да не говорим, често нямали вино дори за причастие. Затова епископите и архиепископите на Каролингската империя разпоредили, че причастие може да се дава на миряните и веднъж на всеки три недели, колкото да не се налага отлъчването им поради неявяване на служба (както изискват съборните правила), само и само виното за причастие да не свършва. От това правило, изглежда, по-късно се е развила западната концепция за рядко причестяване на миряните.

Но - далеч от очите, далеч от сърцето, гласи старата мъдрост и много свещеници осъзнали, че, оставени без редовна църковна проповед, особено саксите се връщат към езическите си вярвания. До архиепископа в Бремен започнали да достигат тревожни новини, така че около 850 г. тамошният църковен капитул се допитал до примаса на Германското кралство в Регенсбург какво може да се направи по въпроса. Положението било тежко - виното не достигало и причестяването било поставено под въпрос, а от друга страна недостатъчно редовното присъствие на литургия гарантирало отпадане на саксонския народ от вярата. В някои части на Германия вече бил възприет доста спорният обичай причастието да се дава на миряните само под формата на Плът, сиреч пресъществен хляб, без Кръвта от пресъществено вино (доста разпространена форма на причестяване и днес между католиците). Тази практика обаче не била по сърце на членовете на саксонския капитул, които виждали в нея зърното на бъдещи ереси.

Генералният капитул в Регенсбург обсъдил проблема и на саксонците било дадено разрешение да ползват за причастие националното питие на всички германски племена - пивото.
Архиепископът-примас изрично съветвал саксонските си братя да подчертават разликата между реално пресъществения хляб и символичната функция на пивото, заместващо виното, от което единствено би могла да се получи Христова Кръв.
Освен това примасът отбелязал, че въвеждането в употреба на пивото по време на литургия ще привлича саксите, които инак тъй или иначе били склонни да пият големи количества пиво и медовина в чест на езическите божества Донар, Водан, Фриг-Хола и Ирминсул.
Отделно от това капитулът изтъкнал, че употребата на подквасено пиво с неквасения (по юдейски обичай) причастен хляб символично подчертава невидимото присъствие на Светия Дух по време на литургията.

Саксонските епископи приели предложението на регенсбургския капитул, но въвели една промяна. Тъй като знаели, че народът е невеж по отношение на верските тънкости, не обяснявали, че само Тялото, а не и Кръвта присъстват в литургията... и започнали да се молят пивото в потира да се пресъществи реално във вино. След това пък се молели предполагаемото вино да се пресъществи отново, този път в Светата Кръв. Първата молитва - за преминаването на пивото във вино - била в действителност осмото Тайнство на саксонската Църква, което се разпространило и на север - към Дания и Норвегия, когато християнството за първи път навлязло в тези удавени в мрака на субполярните дълги нощи и в мрака на езичеството земи.

Така в храмовете в Саксония винаги имало буре с бира, при това от най-гъстата и силната, която варяли саксите, т.нар. "бира за крале", защото простодушните свещеници смятали, че като отдаватнай-добрата бира за църквите, почитат Бога. Това от своя страна нанесло решаващ удар на дотогава крепящото се въпреки всички усилия на Църквата и империята езичество, направило Църквата изключително популярна сред народа и скоро и в най-отдалечените предели на Саксония, сред гори и в блатисти места, по границите със свирепите датчани и дивите славяни не останало селце без църква и свещеник, нито замък или стопанство без параклис... и буренце от най-доброто в него.

За съжаление, това ставало по времето на викингските набези от Скандинавия. Църквите винаги са привличали северните пирати и когато те слизали на брега, за да грабят, се насочвали първо към Божиите домове. Освен църковните потири и скъпите украшения от подвързиите на богослужебните книги, вече ги привличали и буретата със свещената напитка. Така че за кратък период в края на ІХ и началото на Х в. било обичайна гледка пиян капитан на викингски дракар да пие "пиво за крале" от църковен потир сред оплячкосана саксонска църква.
По-късно саксите се научили да строят високи и здрави кули до църквите си, където свещениците и миряните можели да издържат дълги обсади, ако се наложи - не без помощта на буренцето, чието съдържание им давало храброст и гонело жаждата.

Впрочем, бирата се пиела не просто като алкохол (или по време на литургия). В цялото Средновековие, когато водата често носела риск от зараза, бирата, която минавала през варене, убиващо патогенните организми (за което невежите хорица не си давали сметка), а била и силничка, била разпространено и евтино питие, обикновено произвеждано във всяко домакинство. Така че за саксите въвеждането на пивото в литургията със сигурност е било акт, направил християнството особено близко на сърцата им. Вероятно не е случаен фактът, че след падането на Каролингската династия короната на Германското кралство и основаването на т. нар. Свещена Римска империя на германските народи се паднало именно на саксонския херцог Ото Велики, наследник на славните саксонски традиции и верен син на саксонската Църква - първата Бирена Църква в света.

(По MGH, Legum v. II, Capitulare de cervesia regis Hludovici II, УБ, 20174
и
Марко Бикераи, Бирата в Средновековието)






Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nicodima - Виж ти!
19.05.2010 07:42
Бирата преборила езичеството : )...
Колко са били практични германците, всъщност... докато у нас са падали глави и са избождани очи, щото преди това сме изкоренили лозята ; )...
цитирай
2. mglishev - За съжаление
19.05.2010 08:13
по тия краища хората днес са трезви протестанти :)
цитирай
3. анонимен - Бирата ясно но за какво им е било християнството?
19.05.2010 11:44
?
цитирай
4. анонимен - @3 - ааа, не богохулствай
19.05.2010 14:04
Манол, по примера на спароток, се е заиграл със значението на "религията"..обаче текстът ми прилича на извинение и утеха за ценителите на бирата...
Сн С
цитирай
5. анонимен - Не богохулствай занчи ненищосвай
19.05.2010 19:24
Понеже понятието бог е измислено както и Кашчей Безсмъртни.
Докога ще са нужни свръхестествени фантасмагории за да се прокламират ценности?
Може би едно време е било нужно но сега кому вършат работа? Разни комки,причастия,раса,камдилници Земята на 6000 години...това са анахронизми. Не са анахронизми,не кради,не убивай и т.н. но защо трябва да са опаковани в нелепици?
цитирай
6. tili - Има един пасаж в
20.05.2010 12:06
биографията на Шекспир от Антъни Бърджис, в който се описва ролята на пиячката в тази епоха като средство за предпазване от болести:))) Излиза, че хората са си ходели щастливо замаяни през целия ден. И не мога да не спомена чудовищната рецепта за йоркширски пудинг!!!
Колкото и да мрънкаме сега - светът върви към по-добро. Наздраве!
цитирай
7. анонимен - По-добро не бих казъл
20.05.2010 15:07
По-скоро се опитва да не допуска стари грешки макар и това да не е много вярно предвид, че всичко ново е добре забравено старо.Ето сега бай ти Дянков напрай цигарите 4-5 лева,а нелегалния внос е по 2-3. Питам аз този курифей чувал ли е за сухия режим?Златната епоха за мафията.Желева я махнаха щото европейците му казаха, че е гола вода.Май и тоя ще ходи заглава след като някой отвън му каже на преймиейра, че не струва и 5 ст.Отклоних се от темата но то където алкохола там и цигарите:-)
цитирай
8. анонимен - ООО Глишев
21.05.2010 19:59
Ти си имал и блог, баш ми е драго да те намеря. А наздраве!

scanman
цитирай
9. mglishev - :)
22.05.2010 09:38
Да се таковам у главата проста, аз пък чак сега се усещам, че като съм разрешил коментирането без преглед, не виждам съобщения кое кога е четено и коментирано.

Чети, народе, забавлявай се :) На атеистите и трезвениците - амин и наздраве ;)
цитирай
10. анонимен - Очаквам тема и за пушека
22.05.2010 15:45
С какво са замествали тамяна поповете?
цитирай
11. mglishev - То е ясно:
22.05.2010 20:25
анонимен написа:
С какво са замествали тамяна поповете?


с ганджа 8D
цитирай
12. анонимен - Това очертава бъдещето на църквата
22.05.2010 23:44
Алкохол,хомосексуализъм и както казваш наркотици:-)
цитирай
13. mglishev - Нема такиви работи :)
23.05.2010 03:59
Бира, секс и рокендрол - може, ама другото е ерес.
цитирай
14. анонимен - Ракия, имоти и хомосексуализъм
25.05.2010 00:44
Това е реалността.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624406
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата