Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2011 17:08 - На, сбабичосахме се, гледаме сериали (но не турски или венецуелски)
Автор: mglishev Категория: Забавление   
Прочетен: 12093 Коментари: 25 Гласове:
8

Последна промяна: 21.04.2011 03:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За сериалчетата "Camelot"/"Камелот" и "The Borgias"/"Борджиите" вече всички знаят. Първият е слаб въпреки участието на Ева Грийн, а вторият е кадърен и стилен, пък и с Джеръми Айрънс в ролята на Родриго Борджа (папа Александър VI). Изобщо, ако човек иска да гледа сериали, вече може да се надява, че няма да са само разни бози. Май "новата вълна" започна с "The Tudors"/Тюдорите", които не бяха точно с исторически претенции, а по-скоро модно ревю, вдъхновено от XVI в., но нейсе. Пък и британците отдавна си имат традиция в правенето на хубави серийни филми, особено по исторически или класически литературни сюжети - всеки ще се сети за "Аз, Клавдий" с Дерек Джейкъби и за поне някоя телевизионна екранизация я по Такъри, я по Дикенс. Вече за майтапи като "Ало, ало" и "Черното влечуго" дори няма нужда да се споменава. Изобщо, на кого му трябват перли, листопади, стъклени домове, плачещи вдовици и други подобни турско-българско-латиноамерикански глупости? Пък и американски - също? Я най-добре да наблегнем на добрата стара британска школа.



В Замунда излязоха първите двe от може би общо три части на минисериала "The Crimson Petal and the White"/"Аленото цвете и бялото"по едноименния роман на Мишел Фейбър. Сериалът е на BBC2 и проследява сюжета на романа почти дума по дума. Книгата е много добър опит да се разгледа невикторианското лице на викториански Лондон през живота на един мъж и две жени. Сериалът е по английски съвършен.

Пак в Замунда - първият епизод на сериала "Game of Thrones"/"Игра на тронове" по едноименната първа част от вече петтомната фентъзи-поредица "Песен за огън и лед" на Джордж Мартин. Сериалът е на HBO. Сюжетът и средата са типични: в измислен, приблизително средновековен свят след кратко затишие започва период на унищожителни граждански войни и заплаха от нечисти сили. Кастингът е невероятно добър, актьорите успяват да превърнат клишето в драма, а зрелищността е достойна за киносалон. 

Изобщо, напоследък най-амбициозните проекти не са за киното, а за телевизията. Актьорите от първа величина слизат от големия екран, за да ги гледаме от малкия - или от монитора. 




Снимките на "The Hobbit"/"Хобитът" по детската повест "The Hobbit or There and Back Again"/"Хобитът или Дотам и обратно" на Дж. Р. Р. Толкин най-сетне започнаха в Нова Зеландия след може би три години усложнения. Кастингът е събран, режисурата окончателно е в ръцете на Питър Джаксън, а филмът вероятно ще бъде в две части и ще обхваща по-голям брой събития от описаните в книгата благодарение на ровичкането на сценаристите из Приложенията към "Властелина на Пръстените". Събитията в сюжета предхождат тези от "Властелина..." с шейсет години и се развиват в същата въображаема Средна земя.

Усърдно чакам излизането на "Your Highness"/"Ваше Височество", пародия на куп фентъзи-сюжети. Принцове, принцеси, дракони, злато, магии - това ясно. Но в идиотски вид, с простащини, вицове и кодоши. И с Натали Портман за черешка. Някъде тая пролет ще го гледам. 

Разбира се, предстои и зверското малоумие, наречено "Thor"/"Тор". Епичен холивудски бълвоч с мноу йекшън, но и него ще го гледам - с пуканки, кола/бира и метълка под ръка image Изпитвам неудържим мазохистичен порив да видя какво е причинил Холивуд на любимата ми скандинавска митология. У Света гора Калифорнийска мине сe, не мине време и пускат по някой кичозен филм за богове, попаднали в съвремието. Дали ще е за гръцко или скандинавско божество - няма значение, важното е да да има йекшън.





Гласувай:
8



1. protogenes - "Тор" не е правен по м...
20.04.2011 19:44
"Тор" не е правен по митологията, той е по едно именния комикс от 60те,който мисля, че се издава поне до 1995 от "Marvel".Комикса си е яко направен, има си легион geek-ове, но общото със скандинавските богове мисля, че свършва с имената.Филмът че няма да струва, няма - чини ми се че мернах негър сред Асите, което е показателно.А Game of Thrones чисто и просто кърти :) Поздрави!
P.S. Срамната грешка в името на боговете е премахната.
цитирай
2. mglishev - Викингски виц:
20.04.2011 19:52
Езически жрец опява загинал воин:
- Тор си и на Тор ще станеш... :D

Впрочем, на български е "аси". А Троновете наистина си ги бива, просто не мога да опиша колко ме кефят.
цитирай
3. protogenes - ЩЕ бъде поправено. А първия епизод ...
20.04.2011 20:02
ЩЕ бъде поправено.А първия епизод как ме грабна...при все че съм чел само едноименната книга от поредицата. :D Имаш ли още викингски вицове?
цитирай
4. mglishev - Май не,
20.04.2011 20:30
а и тоя го родих в пристъп на бирено вдъхновение.

От "Песен за огън и лед" съм изчел първите три тома (но преди няколко години ги продадох на един фен, за да си взема безбожно скъпи билети за хубава постановка). Четвъртия, а май вече има и пети, не съм ги чел. Мисля да се придържам към филма - инак поредицата бие много от другите тлъсти фентъзи-многотомници, но се разводнява малко заради обема.
цитирай
5. protogenes - Аз имам страхотни впечатления от ...
20.04.2011 20:52
Аз имам страхотни впечатления от първата книга, следващите са ми ги хвалили много.Преди да се влюбя във Византия, средновековна Англия ми беше много интересна, и това, което ме израдва в книгата, са разните заемчици оттам, и специално от Войната на Розите.Якото на сериалеца е , че е сниман из цяла Европа, и потъването в атмосферата е абсолютно.
цитирай
6. frina - Хм, Бай Маноле,
20.04.2011 21:28
да знаеш, че "Your Highness" не струва, ама никак.:)

Иначе аз като сървънт ъф дъ сикрет файър и уийлдър ъф дъ флейм ъф Анор (puff-puff), нЕма да гледам сериали за Средната земя, никогиЖ.:) Тоя флейм, сериалният, някак юдунски ми се чини.:)))

P.S. Kaкво си се разписал, не сварвам да те прочета?:)

цитирай
7. mglishev - Фрино,
20.04.2011 21:48
ти кога и къде гледа Височеството?

Иначе hannon le, ai na vedui, mae govanen и прочие елфически любезности, не знаех, че си фенка на бай Професора. "Хобитът" няма да е сериал, а филм за в салон - просто в две части.

Ми пише ми се - пиша си. Не знаех, че ме четеш :)
цитирай
8. malchaniaotnadejda7 - Ценна информация, "афиш", мерси!:)
20.04.2011 22:44
И аз обичам скандинавската митология, но за разлика от теб слабо я познавам. Да не говорим за приказките и Толкин - любими са ми!:) Все по-близко съм до възрастта на баба, та май се вдетинявам!:))) С удоволствие ще гледам "Хобитът". Поздрави!
цитирай
9. mglishev - Господ да поживи
21.04.2011 00:20
екипа на Замунда, че покрай глупостите търпят ъплоудърите да качват и качествена продукция! Инак бабите са хора, кой е казал, че трябва да бъдат осъдени на "Перла" и "Сълзи край Босфора", когато могат да изгледат едни освежаващи "Борджии"?
цитирай
10. malchaniaotnadejda7 - :)
21.04.2011 00:28
Глишототел, няма да гледам Борджиите, защото звучи смразяващо. Но няма да пропусна "Хобитът" и скандинавския екшън. Дано има хепиенд!:) Препоръча го един много мил човек, който моменталически изтриха, защото бе анонимен. Но аз го прочетох.
цитирай
11. mglishev - Ама
21.04.2011 00:39
Борджиите далеч не са толкова смразяващи, а Джеръми Айрънс е толкова очарователен :)

"Хобитът" ще мине по кината може би след доста месеци, и то на две части. Но е хубаво, че най-сетне го почнаха. "Тор" ще е просто дъвка за окото.

Пробвай с "Тюдорите" или "Игра на тронове", забавни са.

Жалко за анонимния коментар, мразя това.
цитирай
12. sparhawk - мен ми казаха
22.04.2011 12:54
че Тор се е получил като готина, зрелищна холивудска приказка с всички добри и лоши страни, които произтичат от това. Може и да се жертвам да го гледам, макар, че това е третият филм, за който казвам така, а от месеци не съм стъпвал в киносалона.
"Игра на тронове" предполагам е направен добре, но към Мартин имам лична нетърпимост, както и изобщо към дебелите книги, в които действието се развива с пълзение.
цитирай
13. mglishev - Мен
22.04.2011 18:22
ми се ще да го гледам - както казах, с пуканки, кола и в юношеска компания, та да тече веселба. Понеже е ясно колко ще е "велик", си имам и други планове за като угасне светлината, ама не е подходящ ден да влизам в детайли ;)

"Троновете" наистина е много прилично направен. Направо си е кино. Ако се навиеш да го гледаш, няма да останеш разочарован. Знаеш - филмът не е същото като книгата, а и режисьорът не е съавтор на писателя, а създава нещо ново. Аз също спрях да чета Мартин още преди години, но сега с нетърпение чакам втория епизод - а знаеш как злобно говоря инак за тлъстите фентъзи-поредици.
цитирай
14. sparhawk - като става дума за поредици
23.04.2011 11:27
съм се наканил да проверя Майкъл Муркок и Елрик.
цитирай
15. mglishev - За Елрик
23.04.2011 12:07
нищо не знам. Муркок е много забавен, чете се. Олд скул, такова.
Аз пък все си викам да препрочета Филип Х. Фармър, че при него атмосферата е откачена и ме кефи.
цитирай
16. sparhawk - Фармър
23.04.2011 13:08
не ме грабна - просто не мисля, че е толкова добър писател. Иначе аз почнах Муркок, малко прочетох, но съм много доволен. Понякога се чудя what's up with British authors? Имат голямо и откачено въображение и по правило са много оригинални.
цитирай
17. mglishev - Такъв е случаят.
23.04.2011 14:15
Има един от деветнайсети век, който направо се е изфукал, че тяхната литература е най-добрата в света. Склонен съм да се съглася.

Инак Фармър не е гений в писането, просто и той има откачено въображение.
цитирай
18. sparhawk - шантав е
23.04.2011 20:03
не мога да отрека. Но липсва един елемент на "куулнес" :D
Иначе и аз съм склонен да се съглася, макар да си харесвам и отвъдокеанските братя.
цитирай
19. mglishev - Отвъдокеанските
23.04.2011 20:30
също са тръгнали от Албиона, та и тях ще ги добавя в кюпа :)
цитирай
20. sparhawk - да
23.04.2011 23:35
както и the Aussies. Отвреме-навреме и оттам изплува някой талант.
цитирай
21. mglishev - Нищо не съм чел
24.04.2011 12:57
от австралийски, канадски и новозеландски автор - или не съм знаел, че е такъв :)
цитирай
22. sparhawk - Ериксън...
24.04.2011 16:43
е канадец...
цитирай
23. mglishev - Абе
24.04.2011 17:13
дъ жувей англоезичната книжнина. Хубав език и хубава литературна традиция.
цитирай
24. sparhawk - да
24.04.2011 22:28
предпочитам да чета на английски вече, отколкото дори пред родния език... :(
цитирай
25. mglishev - Ей ся ште похулят,
24.04.2011 22:55
че не си патриотин :D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624235
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата