Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2011 01:50 - "Нещо като интервю"
Автор: mglishev Категория: Забавление   
Прочетен: 2986 Коментари: 4 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
www.fantasylarpcenter.com/index.php/events/past/102-tolkien-2011

"Нещо Като Интервю" С Организатора На Толкин Фест 2011
  • image
  • image

imageПредставяме ви нашето "Нещо като интервю" с основния организатор на "БГ Толкин Фест 2011", Манол Глишев. Фестивалът се проведе на 22-ри септември 2011 година, а мястото: културен дом "Средец", бившия "Лиляна Димитрова", гр.София.

~~~ "Когато излезем от клишетата, нещата стават далеч по-интересни." ~~~



Ето и въпросите, на които Манол беше така добър да ни отговори -

1. Доволен ли си от провеждането на тазгодишния Толкин фест?

Разбира се, че не - нали съм организатор и знам, че винаги може и по-добре. Определено харесвах повече Фестовете, в които бях само участник. Когато организираш дадено събитие, е по-трудно да си изцяло доволен. Но се радвам, че повечето от дошлите си прекараха добре. Това е най-важното.


2. Това е Седмият поред такъв фестивал, който се организира в България. Може ли да ни разкажеш повече за миналите фестивали и изобщо за концепцията на събитието?

Идеята очевидно е да се окаже почит на един от любимите ни писатели - Толкин в крайна сметка е един от "бащите" на приказната фантастика. От края на деветдесетте години в София действа малкият Толкинов клуб "Рин Еннор" (което означава "Спомен за Средната земя" на един от измислените елфически езици). Хората се събираха да си поговорят за Толкин и книгите му в една от аудиториите на Софийския университет, прочитаха по някой предпочитан момент от "Властелинът на пръстените" и "Хобита". Това си беше съвсем приятелска работа - Толкин още не беше много популярен в България.

imageС лед 2001 г., когато започнаха да излизат филмите по "Властелинът", авторът стана много популярен. Поне от 2004 г. вече има форуми и онлайн общност на феновете, но ядрото на почитателите на Професора се познава на живо, хората не зависят от Интернет, за да се срещат. Самите годишни Толкинови фестивали пък започват през 2005г. Първите пет са проведени в Пловдив със съдействието на тамошния Регионален исторически музей и общо взето всеки следващ Фест е по-голям от предишния, с повече хора, повече теми и по-разнообразна програма.

Аз ходя на Фестовете от 2007г. насам - и те са си личен празник за мен, един от най-добрите моменти през летния сезон. Обикновено има няколко "лекции", тоест феновете коментират отделни мотиви от книгите на Толкин. Отделно има клипчета (веднъж един от феновете беше направил пародиен "Мордор топ тен" със страхотно наставени кадри от филмите по "Властелина" и известни песни), презентации, малко театър, танци, конкурси за елфически пътен хляб и игра с въпроси. Няколко пъти сме правили и планински излет.

Най-добрите Фестове продължават по два-три дни и са си страхотен купон. При това се гордеем, че досега поддържаме абсолютно некомерсиалния характер на събитието и участието е безплатно. Още по-хубаво е, че някои от темите за Фестовете се превръщат в завършени текстове и публикации. Изобщо, книгите на Толкин се оказват вдъхновение за много неща.


3. Фестът е предимно за фенове на творчеството на Дж.Р.Р.Толкин, но все пак има ли интерес от други хора?

Да, има интерес и от страна на хора, които не са фенове на Толкин. На Феста почти винаги присъстват и участници в т. нар. LARP, тоест ролеви игри на живо. Това най-често са запалени читатели на фентъзи, но невинаги - на Професора. България е достатъчно малка, така че почитателите на научна и приказна фантастика, на бордови игри, на ролеви игри на живо, на книги-игри, на исторически въстановки, старинни спортове взаимно посещават събитията си, познават се и са в контакт.

Всъщност лично за мен няма голям разнобой например между историческите въстановки, LARP-а и Фестовете. Обичам да ходя и на трите места. Пък и участниците в LARP най-често черпят идеи за костюмите и игровите си роли именно от книгите на Толкин - дори когато не са му големи фенове. Миналогодишният Фест завърши със страхотен LARP, наречен "Преследването на Смеагол" - имаше публика и камери. Всъщност към Толкин и Фестовете има и определен медиен интерес, но самите участници и организатори не смятаме това за най-важно.

image
4. Да се върнем на тазгодишния фестивал. Как мина подготовката му? Имаше ли приятни изненади в последниямомент? :)

Последните два Феста се подготвят донякъде набързо. Провеждаме ги в София и основният въпрос е да се намери зала, после да се уредят участия, да се подреди програмата и, естествено, да се разг ласи събитието. Тази година имаше две напълно импровизирани, но невероятно интересни за мен лекции: едната беше за ролевата и костюмната подготовка за участие в LARP, а другата - за ролята на цвета и костюма във фентъзи-филмите. Обичам нещата да излизат извън лесното фенство и да става дума за по-интересни неща от това какъв е цветът на косата на даден Толкинов герой или колко синове имал друг. Когато излезем от клишетата, нещата стават далеч по-интересни.


5. Коя част от фестивала пробуди най-голям интерес сред посетителите според теб?

Тази година имаше две куклени сцени по откъси от "Хобита": срещите на Билбо с Ам-гъл и с дракона Смог. Хората доста се забавляваха, защото самите разиграни епизоди дават добра възможност за сценична адаптация. Мисля, че тази година това беше най-успешната част от Феста, както и че има възможности за още подобни малки представления.


6. Ако забравяме да попитаме нещо важно или просто искаш да кажеш нещо на читателите ни, то тук е моментът. :)

Заповядайте на следващия Фест!


~~~

А това е една от сценките за кукления театър - "Куклен театър Смог и Билбо".

Ако сте фенове на творчеството на Толкин, можете да посетите и Българският Толкин форум.





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ...
28.09.2011 02:04
Глишев, абе дай нещо за циганите и политиците, на кой му дреме за тоя Толкин в момента, ти в Средната земя ли живееш, бе, ?
цитирай
2. mglishev - Правилно,
28.09.2011 03:10
анонимен написа:
Глишев, абе дай нещо за циганите и политиците, на кой му дреме за тоя Толкин в момента, ти в Средната земя ли живееш, бе, ?


живея в Средната земя и не давам пет пари за българската. Нямам какво смислено да кажа за цигани, политици, жертви, "царе" и пр. Сега, като изяснихме тоя въпрос, се надявам коментарите да са по темата, доколкото ще ги има.
цитирай
3. анонимен - Pencho Pitankata
31.12.2011 01:36
Едно време се организираха конкурси за есе... Спомням си темата на един такъв кОнкурс - "Злото в творчеството на Дж. Толкин".

Питането ми, надявам се да е по темата!, е следното: продължава ли традицията да се правят конкурси за есе и, ако - да, то - какви са били последните няколко тематики, които са били задавани?

Предварително благодаря за отговора.
цитирай
4. анонимен - Pencho Pitankata
31.12.2011 01:36
Едно време се организираха конкурси за есе... Спомням си темата на един такъв кОнкурс - "Злото в творчеството на Дж. Толкин".

Питането ми, надявам се да е по темата!, е следното: продължава ли традицията да се правят конкурси за есе и, ако - да, то - какви са били последните няколко тематики, които са били задавани?

Предварително благодаря за отговора.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8627135
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата