Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2015 23:34 - Любими стари фантастики за филмиране
Автор: mglishev Категория: Забавление   
Прочетен: 3778 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Има няколко научни фантастики и фентъзита, които ми се ще да видя на филм. Прекрасни романи, а от хубава книга винаги може да излезе разкошен сценарий. Ето какво би ми харесало в голям, хубав салон със страхотно озвучаване (но без 3D заигравания, моля). 

Дан Симънс, тетралогията "Хиперион", "Падането на Хиперион", "Ендимион", "Триумфът на Ендимион". 
Това е най-добрата фантастична поредица за 1990 г. Нещо като "Междузвездни войни", "Скитник между звездите" и "Кентърбърийски разкази" едновременно. Първите две книги разказват страшно увлекателно историите (и личните трагедии) на седем поклонници от различни планети в далечно бъдеще на фона на постепенно задаваща се война. Следващите две са за пътуването на младо момиче и приятеля му между всички планети от разпадналата се Мрежа на световете - едновременно приключенска история и пътешествие към себе си. Нещо средно между "Междузвездни войни", Скитник между звездите" и "Кентърбърийски разкази". От тези книги човек може много да заобича френския философ Теяр дьо Шарден, английския романтик Кийтс и старогерманския епос "Беоулф". В сюжета има наистина от всичко, той е мрежа, а не линия. Не се преразказва - чете се. За филмова адаптация би бил труден, но благодатен. 

Робърт Силвърбърг, "Замъкът на лорд Валънтайн" и може би продълженията му: "Маджипурски хроники" и "Валънтайн понтифекс". 
"Замъкът" е приказна история, очарователна комбинация между фентъзи и  научна фантастика. Героят, Валънтайн, стои сам на пътя към близкия град и не помни нито кой е, нито откъде идва, нито защо е там, където е. Няма приятели, няма идеи. Има само кесия с пари и неясни надежди за бъдещето. Е, добре, той, разбира се, се оказва неслучайна личност и трябва на всяка цена да си спомни кой е бил, а може би и да си върне изгубеното положение. Хваща се с дълго пътешествие през невероятно описани места, става пътуващ артист, моряк и поклонник заедно със случайно събраните си спътници. Стар и хубав сюжет, разказан по прекрасен начин. Идеален за относително лесен филм. Продълженията също са симпатични, но не чак колкото първата книга. 

Бари Хюгарт, трите книжки за Господаря Ли: "Мостът на птиците", "Легенда за камъка" и "Осем ловки демона". 
Това са истерично смешни романчета със сюжети, пародиращи старата китайска митология и исторически хроники. "Мостът на птиците" е нежен и забавен разказ (е, с много убийства и призраци) по легендата за Пастира и Тъкачката. Най-добрата книга от поредицата, разкошна за филм. Героите са абсурдна двойка: престарял циничен алкохолик, впрочем, нещо като гений и неговият тъп млад помощник, който прилежно записва всички съмнителни подвизи на учителя си. "Легенда за камъка" преразказва по невъзможен начин историческата "Повест за небесния камък" на Съма Цян - с още повече китайски божества, призраци и убийства. "Осем ловки демона" е зловеща история за най-старите демони на китайската народна митология, които се оказват обезпокоени от група алчни мандарини, опитващи се просто да прикрият аферата си по износ на висококачествен чай за "варварите" ивън Поднебесната. Мъдрият Господар Ли Каоян и слугата му Лю Ю или Вол Номер Десет са по-забавни от Лаурел и Харди и не по-малко ефективни от Холмс и Уотсън. Филми за тях биха строшили боксофиса. 

Роджър Зелазни, "Хрониките на Амбър", особено първите пет части - Хрониките на Коруин. 
Отново имаме принц без памет. Страдащ от амнезия, някой си мистър Карл Кори лежи в частна клиника някъде в Щатите, май през осемдесетте. лъжат го, че има два счупени крака. Бият му опиати. Той обаче съвсем случайно е здрав, има подозрителността на параноик и не му се лежи повече. На това отгоре е почти свръхествествено издръжлив. и се оказва, че си има семейство, отговорно за положението му. семейство, което не живее в Щатите, а в доста далечното Кехлибарено царство (или Амбър), първия от всички светове. Ако искате да разберете как се сърфира из реалността без компютър (и дори без наркотици), прочетете приключенията на Коруин. Като за филм тази поредица е може би най-подходящата поредица на Зелазни, особено покрай всички фантастични промени на пейзажа, диалози, пътувания, сцени на дуели и обрати. 





Гласувай:
6



1. syrmaepon - Най-добрата фантастика за филм...
20.03.2015 10:02
Най-добрата фантастика за филмиране е "Пътят на Икар4 на Дилов. Смятам това не по патриотични подбуди, а защото наистина мисля така.
цитирай
2. mamkamu - +
20.03.2015 19:38
Силвърбърг, ще е страхотен за филмиране!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624715
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата